Yazılım Ürün Ölçütlerinin Uygulamalı İncelenmesi - Yetiş, Ayşe Kahveci; Das, Resul (My University, 2022)
Yazılım sistemleri, yaşantımıza her geçen gün artarak dahil olmaktadır. Buna bağlı olarak yazılım geliştiricileri tarafından bir ihtiyaç için alternatif pek çok yazılım sistemi geliştirilmektedir. Kullanıcı istekleri doğrultusunda şekillenen sistemlerde çalışma performansı ve güncellenebilir yazılım seçenekler arasında eleyici özelliklerden bazılarıdır. Kod kalitesini belirlemek için metrik ya da ölçüt olarak tanımlanan değerlerden faydalanılır. Bu çalışmada, ürün ölçütlerinde yer alan kaynak kod ölçütleri ve sınıf tabanlı ölçütler açıklanmıştır. Kaynak kod ölçütlerinde yer alan McCabe ile sınıf tabanlı ölçütlerde yer alan Chidamber ve Kemerer, Brito e Abreu MOOD, Bansiya ve Davis QMOOD metrik kümeleri irdelenmiş ve sınıf tabanlı metrikler tablo halinde sunulmuştur. Metriklerin uygulama üzerinde gösterilmesi için Java tabanlı bir kütüphane uygulaması geliştirilmiştir. Geliştirilen masaüstü uygulamasının ölçütleri, Eclipse CodeMR eklentisi yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda riskli ölçütler tespit edilerek sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur.
Keywords: McCabe; CK; Yazılım ölçütleri; MOOD; QMOOD.