Treadmill egzersiz elektrokardiyografi testinde izole inferiorbölge st çökmeleri saptanan hastalarda dobutamin stres ekokardiyografi testi ile iskeminin değerlendirilmesi - Karakurt, Ahmet; Kaya, Yüksel; Güvenç, Tolga Sinan; Akbulut, Mehmet (My University, 2013)
AMAÇ: Treadmill egzersiz stres testinde (TMET) izole inferior ST segment depresyonu olan hastalarda, koroner iskemiyi tanımada dobuamin stres ekokardiyografi testinin (DSET) uygunluğu ile duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif öngörü değerlerini ara?tırmayı amaçladık. YÖNTEM: Çalı?maya, TMETde inferior bölgede, ST segmentininnoktasından 80 ms sonra ?1 mm down sloping veya horizontal çökmeleri olan, 70 erkek hasta alındı. Bütün hastalara ya?a özgü maksimal kalp hızının en az %85ine ula?ana kadar DSET uygulandı. DSET sonası 15 ± 5 gün içinde, koroner dola?ımı değerlendirmek için altın standart test olarak selektif koroner anjiyografi ve ventrikülografi yapıldı. BULGULAR: Hastaların ortalama ya?ları 52 ± 9du. Koroner anjiyografide 28 hastada vasküler stenoz ( bir damarda ? %50) belirendi. DSET bunların 23ünde pozitif ve 5inde negatifti. DSET pozitif hastalar 16 tek damar ve 7 iki damar hastalığından olu?uyordu. Koroner anjiyografi 42 hastada normaldi (stenoz yoktu ya%50den azdı). Bu hastaların 39unda DSET negatifti. Ancak, vas- küler stenozu olmayan (<%50) hastada DSET pozitifti. nferior kardiyak iskemiyi tanımada DSETin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif ve negatif öngörü değerleri sırasıyla %82, %93, %88 ve %93tü. SONUÇ: TMETde izole inferior segment ST çökmeleri saptanan hasalarda DSET kalp iskemisini saptamada yüksek tanısal değere sahiptir J da
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme