İnek ve düvelerde meme papillomatozisinin tedavisi ve etiyolojisi üzerine çalışma - Öcal, Halis; Yıldız, Atilla; Apaydın, Ali Mükremin; Kaygusuzoğlu, Erdal (My University, 2001)
Bu çalışmada meme başında ve/veya meme derisinde papillom bulunan 58 baş inek ve düve materyal olarak kullanıldı. Otuz hayvanda bulunan papillomlar elektrokoterle uzaklaştırılırken, geri kalan hayvanların 8'ine otohemoterapi, 10'una otojen aşı ve 10'una da otohemoterapi + otojen aşı uygulandı. Otuz hayvandan alınan siğil örneklerinin histopatolojik muayenesinde, siğillerin 3'ünün (% 10) fıbrom, 13'ünün (% 43.3) fıbropapillom, ll'inin (% 36.7) papillom, l'inin (% 3.3) hemangiom ve 2'sinin (% 6.7) fibrosarkom olduğu belirlendi. Otohemoterapi + otojen aşı, koterizasyon, otohemoterapi ve otojen aşı şeklinde yapılan 4 farklı tedavi denemesi sonunda sırasıyla % 100, 86.6,'37.5 ve 70 oranında iyileşmenin şekillendiği tespit edildi.
Keywords: Tedavi; neoplazma; sığır; inek; düve; memeler; hemanjiyom; etiyoloji; papillom