ELAZIĞ`IN ÇARŞI, SARAYATİK VE RÜSTEMPAŞA MAHALLELERİNDE ARAZİ KULLANIMI - ACAR, GÜLHAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi ELAZI?'IN ÇARŞI, SARAYATİK VE RÜSTEMPAŞ A MAHALLELERİNDE ARAZİ KULLANILIŞI Gülhan ACAR Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa: 207 Araştırma sahasının içinde bulunduğu Elazığ İli, Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Fırat Bölümü içinde yer almaktadır. Doğuda Bingöl, Batıda Malatya, Kuzeyde Tunceli, Güneyde Diyarbakır illeriyle komşudur. Elazığ Şehri toplam 35 mahalleden oluşmaktadır. Elazığ Şehri Doğu-Batı doğrultusunda baştan başa Gazi Caddesi ve onun Doğu devamı olan Hürriyet Caddesi, Batı devamı olan Zübeyde Hanım Caddesi ile ikiye bölünmüş durumdadır. Bu sınırlama ile Elazığ Kuzey ve Güney yakadan ibaret bir şehir olarak sayabiliriz. İşte, çalışma sahası şehrin Güney yakasının oluşturan mahallelerden üçü olan Çarşı, Sarayatik ve Rüstempaşa Mahalleleridir. Üç mahallenin alanları farklı olduğu için arazi kullanım alanlarında da farklılıklar ortaya çıkmıştır. Çarşı 15 Ha, Sarayatik 14,2 Ha, Rüstempaşa 36,4 Ha alan kaplamaktadır. 1996 yılı Rüstempaşa Sağlık Ocağı kayıtlarından elde edilen bilgilere göre; Çarşı Mahallesi toplam nüfus miktarı 1921 dir. Sarayatik 6056, Rüstempaşa 14598 nüfusa sahiptir. Araştırma sahasında geçmiş yıllarda imar planlarının araziye tatbik edilmemesi yüzünden mahallelerdeki bazı sokaklarda çok bozuk görüntüler ortaya çıkmıştır. Yeşil alanların ve park sahalarının olmayışı araştırma sahasındaki bir diğer eksikliktir. Gerek mahalle, gerekse şehir bazında olsun arazi kullanımları konusunda yerel yönetimlere ve her kesimden insanlara büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu konuda çözümler üretebilmek için çaba sarf edilmelidir.

II SUMMARY Masters Thesis. IN ÇARŞI, SARAYATİK AND RÜSTEMPAŞ A DISTRICTS THE LAND USE OF ELAZI? GULHAN ACAR The Fırat University institute of Social Sciences. Department of Geography. 1997 Page: 207 The city of Elazığ in our Study takes part in upper Firat area of Eastern Anatolia. It is surrounded with the the cities Bingöl in the East Malatya in the West, Tunceli in the North and Diyarbakır in the South. Elazığ consist of 35 district. It is throughouty halved by Gazi Street and its East continuation Hürriyet street with its west continuation Zübeyde Hanım Street. With this restriction, we may say Elazığ is the city composed with North and South edges. Our study fields are Çarşı, Sarayatik and Rüstempaşa District that form the South edge of the city. In this study titled as "In Çarşı, Sarayatik and Rüstempaşa District the land Use Within the city", the land use is given by structural and functional aspect within the framework of city geography. Since, the areas of these three districts are different, the areas of land use also represent differences. The populations are 1921,6056 and 14598 respectively (Çarşı, Sarayatik and Rüstempaşa ). Because, in the investigation site reconstruction plans were not properly applied to the land, spolied views emerged in the streets. The absence of green areas and playin grounds is another deficienciy. On land use local administration, people from all classes have responsibilities for districts and city. For this issue, great effort must be put to create remedies.
In Çarşı, Sarayatik and Rüstempaşa districts the land use of Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography