AZA SÜBSTİTÜE 16E-ARİLİDENSTEROİT TÜREVLERİNİN SENTEZİ - KARATAŞ, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Steroid türevleri ilginç yapısal ve stereokimyasal özelliklerinden dolayı organik kimyacılar için önemli moleküllerdir. Bu çalışmanın amacı indol ve benzimidazol halkalarına sahip yeni steroid türevleri sentezlemektir.Bu çalışmada, O-alkillenmiş aromatik aldehit türevleri 1-brom-3-klorpropan, 1-brom-2-kloretan ile aldehit fonksiyonel grubuna sahip farklı fenol türevlerinin nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonundan sentezlendi. trans-dehidroandrosteron ile O-alkillenmiş aromatik aldehitlerin baz katalizli Aldol kondenzasyon reaksiyonu oda sıcaklığında gerçekleştirildi ve 16E- ariliden sübstitüe steroid türevleri yüksek verimle elde edildi. İndol ve benzimidazol sübstitüe yeni 16E-ariliden steroid türevleri ???- doymamış enon türevleri ile indol ve benzimidazol bileşiklerinin reaksiyonundan sentezlendi. Anahtar kelimeler: trans-Dehidroandrosteron, 16E-ariliden steroid, indol, benzimidazol.
Synthesis of aza substituted 16e-arylidenesteroid derivatives
Keywords: Kimya