DOĞAL İZOLE EDİLMİŞ BİYOSERAMİKLERDEN ELEKTROSPİNNİNG YÖNTEMİ İLE POLİMERİK BİYOKOMPOZİT MALZEME ELDESİ - BULUŞ, ERDİ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kompozitin inorganik kısmını oluşturan Hidroksiapatit (HA), ?-Trikalsiyum fosfat (?-TCP) gibi seramiklerin kemiğin kimyasal yapısını benzer oluşları, biyoaktif ve biyobozunur özelliklerinden dolayı biyomedikal implant uygulamalarında ve kemik yenilenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada doğal Ca kaynağı olarak Lettered olive, Pinna nobilis ve yumurta kabukları kullanılmıştır. Bu kabukların bileşimlerindeki CaCO3 miktarını belirlemek için termogravimetrik analiz (TGA) yöntemi uygunlanmıştır. Yüksek biyouyumluluğa sahip nanoseramik yapılar kolay ve ekonomik bir kimyasal çöktürme yöntemi ile üretilmiştir. Biyoseramik tozlarının kristal yapıları XRD analizi varlığı ile aydınlatılmıştır. Polikaprolakton (PCL), Polilaktik asit (PLA) ve Poliüretan (PU) gibi biyouyumlu polimer matrislerine elde ettiğimiz biyoseramik tozlarını takviyelendirerek elektrospinning (elektroeğirme) yöntemi ile nanobiyokompozitler elde edilmiştir. Üretilen biyoseramik takviyeli PCL, PLA ve PU polimer matrisli farklı biyokompozitlerin, yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelendiğinde lif boyutlarının yaklaşık 20-250 nm çapında oldukları görülmüştür. FT-IR ile malzemelerin kimyasal yapısı aydınlatılmaya çalışılmış ve bileşimlerindeki fonksiyonel grupların varlığı incelenmiştir. Üretilen farklı tip dokusuz biyokompozit yüzeylerinde PCL, PLA, PU ve biyoseramik yapılarına ait piklerin varlığı gözlenmiştir. Elektrospinning yöntemi ile üretilen biyokompozitlere mekanik testler uygulanmış olup, yapılan çekme testi sonucunda 348,50 MPa değeri elde edilmiştir. Bu değer, literatürdeki benzer çalışmaların üzerinde ve mukavemet gerektiren uygulamalarda ihtiyaç duyulabilecek bir değerdedir. Ayrıca düzenli nano yapıları sebebi ile biyokompozitler antimikrobiyal özellik sergilemişlerdir. Çalışma sonuçları esas alındığında, üretilen malzemelerin doku ve biyomedikal mühendisliği başta olmak üzere çeşitli uygulama alanlarında kullanılabilecek potansiyel malzeme özelliği gösterdiği belirtilmiştir. Anahtar Sözcükler: Hidroksiapatit, Kimyasal Çöktürme, Elektrospinning, Biyokompozit, Polikaprolakton, Polilaktik asit, Poliüretan, Doku Mühendisliği

Ceramics such as Hydroxyapatite (HA) or ?-Tricalcium phosphate (?-TCP), forming the inorganic part of the composites are widely used in biomedical implant applications and bone regeneration due to their chemical similarity to the chemical structure of bone, their bioactivity and biodegradability. In the present study, Lettered olive, Pinna nobilis and egg shells were used as Ca sources. A thermogravimetric analysis (TGA) method was applied to determine the amount of CaCO3 in the compositions of these shells. Higly biocompatible nanobioceramic structures were produced by an easy and economic chemical precipitation metod. The crystalline structures of bioceramic powder were elucidated by XRD analysis. Nanobiocomposites were produced via electrospinning method by reinforcing the obtained bioceramic powder with polycaprolactone (PCL), polylactic acid (PLA) and polyurethane (PU) biocompatible polymeric matrices. When the surface morphology of different type biocomposites, obtained by reinforcing bioceramic with PCL, PLA and PU polymeric matrices, were examined by scanning electron microscope (SEM). The fiber diameters were identified to be in the range of 20-250 nm. The chemical structure of materials have been elucidated by FT-IR and the presence of functional groups in the composition have been investigated. Corresponding peaks for PCL, PLA, PU and bioceramic structures of different type biocomposite nonwoven surfaces were identified. Mechanical tests were performed on the biocomposites that are produced by electrospinning method and 348,50 MPa value was recorded as the result of tensile tests. It is revealed that this is the highest value ever obtained for the similair biomaterials in the literature. These materials can find applications where mechanical strength are required. Moreover biocomposites exhibited enhanced antimicrobial property owing to the regular nano structures. On the bases of study results, ıt can be stated that the obtained materials have potential properties that can be utilized in several applications particularly in tissue and biomedical engineering. Key Words: Hydroxyapatite, Chemical Precipitation, Electrospinning, Biocomposite, Policaprolactone, Polylactic acid, Polyurethane, Tissue Engineering
Polymeric biocomposite material production from naturally isolated bioceramics via electrospinning method
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Biyomühendislik