RAT OVER TORSİYON-DETORSİYON MODELİNDE N-ASETİLSİSTEİNİN ASPROSİN İMMÜNOREAKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - BULU, GÜLAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada torsiyon-detorsiyon modeli oluşturulan ratlarda, antioksidan bir madde olan N-asetilsisteinin (NAS) over rezervine etkisi araştırılmıştır ve asprosin düzeyleri incelenmiştir. Deneysel çalışmamız için 35 adet dişi Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar 5 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna sadece laparatomi uygulandı. Sham grubuna ovaryan sütur atıldı. NAS grubuna laparotomiden 30 dakika önce intraperitoneal (İP) tek doz NAS 100 mg/kg/gün verildi. Torsiyon-detorsiyon grubunda overler 3 saatlik torsiyon edilip sonra 3 saat detorsiyonda bırakıldı. Torsiyon-detorsiyon+NAS grubunda overler torsiyon-detorsiyon edildi ve detorsiyondan 30 dakika önce NAS verildi. Daha sonra tüm grupların overleri ve kan örnekleri alınıp ratlar sakrifiye edildi. Dokularda asprosin immünoreaktivitesi, kanda asprosin düzeyleri, anti müllerian hormon (AMH), total oksidan seviyesi (TOS) ölçüldü. AMH düzeyleri, tüm gruplarda benzer olup istatistiksel olarak herhangi bir farklılık izlenmedi (p>0,05). TOS düzeyleri, Kontrol, Sham ve NAS gruplarında benzerdi (p>0,05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında, Torsiyon grubunda TOS düzeyleri artmış izlendi (p=0,016). Torsiyon grubu ile kıyaslandığında ise Torsiyon+NAS grubunda TOS düzeyleri azalmış gözlendi (p=0,032). Asprosin düzeyleri, Kontrol ve Sham gruplarında benzerdi (p>0,05). Asprosin, NAS (p=0,002), Torsiyon (p=0,003) ve Torsiyon+NAS (p=0,010) gruplarında azalmış olarak izlendi (p=0,016). Torsiyon grubu ile kıyaslandığında ise Torsiyon+NAS grubunda Asprosin düzeyleri artmış gözlendi (p=0,008). Sonuç olarak N-asetilsisteinin oksidatif hasarı azalttığı ve torsiyonda faydalı olduğu gözlenmiştir. Asprosin proteinin ise iskemi-reperfüzyon hasarı ile ilişkili olduğu, torsiyonda azaldığı, NAS uygulaması ile düzeyinin arttığı görülmüştür. Anahtar kelimeler: rat, ovaryan torsiyon-detorsiyon, asprosin, N-asetilsistein, iskemi-reperfüzyon hasarı.

In this study, the effect of N-acetylcysteine (NAS), which is an antioxidant substance, on ovarian reserve was investigated in rats with torsion detorsion model and asprosin levels were investigated. 35 Wistar Albino female rats were used for our experimental study. Rats were divided into 5 equal groups. Only laparotomy was performed in the Control group. The Sham group was given ovarian sutures. NAS group was given a single dose of NAS 100 mg/kg/day 30 minutes before laparotomy. In the Torsion-detorsion group, ovaries were torsioned for 3 hours and then left in detorsion for 3 hours. In Torsion-detorsion NAS group, ovaries were torsion-detorsed and NAS was given 30 minutes before detorsion. Ovaries and blood samples were taken from all groups and rats were sacrificed. Asprosin immunoreactivity in tissues, asprosin levels, anti müllarian hormon (AMH), total oksidan levels (TOS) in blood were measured. AMH levels were similar in all groups and no statistically significant difference was observed (p>0,05). TOS levels were similar in Control, Sham and NAS groups (p>0,05). When compared with the Control group, TOS levels were increased in the torsion group (p=0,016). When compared with the Torsion group, TOS levels were decreased in the Torsion + NAS group (p=0,032). Asprosin levels were similar in the Control and Sham groups (p>0,05). Asprosin was decreased in NAS (p=0,002), Torsion (p=0,003) and Torsion + NAS (p=0,010) groups (p=0,016). Asprosin levels were increased in the Torsion + NAS group when compared with the torsion group (p=0,008). As a result, it was observed that N-acetylcysteine reduces oxidant damage and is beneficial in torsion. Asprosin protein was associated with ischemia-reperfusion injury, decreased in torsion and increased with NAS administration. Key words: rat, ovarian torsion-detorsion, asprosin, N-acetylcysteine, ischemia-reperfusion injury.
Evaluation of the effects of N-acetylcysteine on asprosin immunoreactivity on A rat ovarian torsion- detorsion model
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum