EQUİFORM SPACELİKE AND TİMELİKE NORMAL CURVES İN MİNKOWSKİ 3-SPACE - DEMİREL, HACER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada Minkowski 3-uzayında yapılandırılan spacelike veyatimelike asli normaline sahip normal equiform spacelike ve timelike eğrilerin Frenet vektörleri ve Frenet formülleri incelendi. Daha sonra Minkowski 3-uzayında bu eğrilerin bazı karakterizasyonları verildi.İkincibölümde; Öklid Uzayı ve Minkowski uzayında bir eğrinin tanımı, Frenet vektör alanları ve formülleri ve temel teoremleri verildi. Öklid uzayında equiform eğrilerin temel tanımları ve özellikleri incelendi.Üçüncü bölümde; Minkowski 3-uzayında equiform spacelike eğrilerin bazı karakterizasyonları elde edildi.Dördüncü bölümde; Minkowski 3-uzayında equiform timelike eğrilerin bazı karakterizasyonlarıverildi.Beşinci bölüm sonuç kısmıdır.Anahtar Kelimeler:Öklid uzayı, Minkowski uzayı, Frenet formülleri, Equiform eğri

In this study Frenet vectors and and Frenet formulas of normal equiformspacelike and timelikecurves that had spacelike or timelike main normal are given in Minkowski 3-space. Then, some characterizations of thesecurves are given in Minkowski 3-space.İn the second chapter; fundemantel definitions and theorems of curves in Euclidean and Minkowski space are given. Then, fundemental definitions and properties of equiform curves in Euclidean space are examined.İn the thirth chapter; Some characterizations of equiformspacelikecurves in Minkowski 3-space are deduced.İn the forth chapter; Some characterizations of equiform timelie curves in Minkowski 3-space are given.The fifthchapter hasbeen devoted to the conclusionKeyWords: Euclidean space, Minkowski space, Frenet formulas, Equiform curves
Minkowski 3-uzayında equiform spacelike ve timelike normal eğriler
Keywords: Matematik