OKUL MÜDÜRLERİ YÖNETİM TARZLARI İLE ÖĞRETMENLERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNİNÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Ertürk, Rukiye Dündar; Arabacı, İmam Bakır; Ertürk, Abdulkadir (Hatay Mustafa Kemal University, 2025)
Okul müdürlerinin yönetim konusunda sahip olduğu bilgi ve becerileri, benimsemiş oldukları yönetim tarzları öğretmenlerin motivasyonlarını etkilemektedir. Bu doğrultuda, bu çalışma okul müdürlerinin yönetim tarzları ile öğretmenlerin motivasyonları arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Adıyaman ili’nin merkez, Kahta, Gerger ve Sincik İlçelerinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 538 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Algılanan Okul Müdürleri Yönetim Tarzı Ölçeği, Öğretmen Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde bağımsız örneklem t- testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre içsel ve dışsal motivasyon ile işbirlikçi yönetim tarzı arasında pozitif ve manidar; otoriter, karşı koyucu ve ilgisiz yönetim tarzı arasında negatif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca okul müdürleri yönetim tarzları ile okul kademesi, cinsiyet ve istihdam türü arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir. Öğretmen motivasyonu ile istihdam türü arasında anlamlı bir farklılık bulunurken; okul kademesi ve cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

The knowledge and skills of school principals in management and the management styles affect teachers' motivation. In this regard, this study's general purpose is to examine the relationship between principals' management styles and teacher motivation in terms of various variables (gender, school level, and employment typeThe participants of the study are primary, secondary and high school teachers working in Adıyaman. The model of this research is the correlational survey model. Perceived School Principals Management Style Scale, Teacher Motivation Scale and Personal Information Form have been used as data collection tools.. In the study, correlation analysis has been used to determine the direction of the relationship between principals' management style and teacher motivation; independent sample t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) have been applied to examine the relationship between school principals' management style and teacher motivation levels, gender, school level, and employment type. There is a positive and significant relationship between intrinsic and extrinsic motivation and collaborative management style; A negative and significant relationship has been found between authoritarian, oppositional and disinterested management styles. In addition, there is a substantial difference between principals' management styles and school level, gender, and employment type. While there is a substantial difference between teacher motivation and employment type, there is no significant difference between school grade and gender.
EXAMINATION OF SCHOOL PRINCIPALS' MANAGEMENT STYLES AND TEACHERS' MOTIVATION LEVELS IN TERMS OF VARIOUS VARIABLES
Keywords: Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)