Silis Dumanı İlavesinin, Styropor Katkılı Betonlardaki Donatı Korozyonuna Etkisi - Keleştemur, Oğuzhan; Yıldız, Servet (My University, 2005)
Bu çalışmada; beton karışımına, agrega ile hacimce %5, %10 ve %15 oranlarında yer değiştirecek şekilde styropor katılarak, elde edilen betonlardaki donatı korozyonu araştırılmıştır. Ayrıca, %15 styropor katkılı betona, çimento hacminin %10’u oranında silis dumanı ilave edilerek donatı korozyonunda meydana gelen değişim incelenmiştir. Deneyler, korozif bir ortam oluşturmak amacıyla beton numunelerin karışım suyuna, deniz suyu ortamını sağlayabilmek için % 3 oranında NaCl ilave edilerek yapılmıştır. Korozyon hızı deneyleri, klorür katılmış ve katılmamış beton numuneleri arasındaki galvanik akım ölçülerek yapılmıştır. Ayrıca, beton numuneler içerisindeki elektrot potansiyellerinin zamana karşı değişimi 90 gün süresince her gün Cu/CuSO4 Referans Elektrotu ile tespit edilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, silis dumanı ilavesinin, %15 styropor katkılı betonarme demirlerinin korozyon hızını azalttığı, hatta kontrol numunesinden daha düşük seviyelere indirdiği belirlenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Styropor; Korozyon; Beton