BÜYÜSEL İŞLEMLER ÜZERİNE BİR DİN SOSYOLOJİSİ ARAŞTIRMASI (MALATYA ÖRNEĞİ) - ALADAR, NİHAL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Gerek geleneksel gerek dinî motiflerin içinde varlık bulabilen mistik inanışlar, toplumun beklentilerinin ve yaşantılarının bir yansımasıdır. Toplumumuz son yıllarda hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu değişim süreci manevî boşlukları ve farklı arayışları beraberinde getirmiştir. Psikolojik, ekonomik kaygılar kişiyi büyüye yöneltirken, bu anlamdaki çıkar arayışları günlük hayatın masumane bir parçası şeklinde kabullenebilir farklı isimler altında büyüye yaygınlık kazandırmıştır. Çalışmamız sömürüye açık olan tam anlamıyla açıklanamamış olan büyü olgusuna bir nebze de olsa açıklık getirmeyi hedeflemiştir.

Both traditional religious beliefs are the reflections of the expectations of the society. There has been a fast changein our society lately. This change has brought different spiritual gap. As the physicology put people into different economical anxieties, profitable searching has made sorcery widespread under different names that can be accepted. Our study is to bring explicitness to the notion of sorcery which is open to the exploitation.
An sociological investigation on magic djin (in case of Malatya)
Keywords: Din; Sosyoloji