LİNEER FOSFAZENLERİN ALKİL SÜBSTİTÜE BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ - ASLAN, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2001)
DOKTORA TEZİ LİNEER FOSFAZENLERİN ALKİL SÜBSTİTÜE BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Fatih ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa:73 Bu çalışmada lineer bir fosfazen olan N-diklorofosforil-P-trikloromonofosfazenin C13P=N-P(0)C12 (1) bazı alifatik Grignard bileşikleri ile reaksiyonları incelenmiştir. Hem lineer fosfazen hem de Grignard bileşikleri hava ve neme karşı duyarlı olduklarından çalışmalar havasız ve nemsiz ortamda (Argon atmosferinde) gerçekleştirilmiştir. Grignard bileşiği olarak benzilmagnezyum bromür, 2-fenil-etilmagnezyum bromür, trimetilsililmetilmagnezyum klorür, n-bütilmagnezyum bromür, siklohekzilmagriezyum bromür, siklopentilmagnezyum bromür, t-bütilmagnezyum bromür, i-propilmagnezyum bromür ve etilmagnezyum bromür kullanılmıştır. Reaksiyon sonucu elde edilen ürünler ince tabaka ve kolon kromotografisi ile saflaştırıldıktan sonra İR, elementel analiz, 'H, 13C, 31P-NMR ve kütle spektroskopisi yöntemleri ile yapıları belirlenmiştir. Bu bileşiklerin termal degradasyonu TGA yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan aydınlatılan bileşiklerin, tri(benzil)fosforil, tri(2-fenil-etil)fosforil, N- diklorofosforil-P-tris(trimetilsililmetil)monofosfazen, tri(n-bütil)fosforil ve N- di(siklohekzil)fosforil-P-tri(siklohekzil)monofosfazen oldukları anlaşılmıştır. Fosfazenin t-bütil, siklopentil, i-propil ve etil magnezyum bromür ile reaksiyonu sonucu fosfazen veya her hangi bir fosforlu bileşik izole edilememiştir. Anahtar Kelimeler: Monofosfazenler, Fosfıniminler, Alkil sübstitüe monofosfazenler, N- diklorofosforil-P-trikloromonofosfazen türevleri.
The Synthesis of alkyl substitue compounds of linear phosphazenes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry