MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MUHASEBE SINAV KAYGILARININ ANALİZİ - Gül, Meltem (My University, 2023)
Akademik bir performans değerlendirme aracı olarak sınavlar en çok tercih edilen yöntemlerdir. Sınavlara karşı geliştirilen sınav kaygısı ise, akademik ortamlarda ciddi psikolojik sorunlar üretebilen ve akademik başarıyı engelleyebilen ilgili ve oldukça karmaşık bir konudur. Bu çalışmada muhasebe eğitimi alan öğrencilerin muhasebe sınav kaygıları ele alınmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesinde eğitim gören muhasebe ve vergi uygulama bölümü öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin muhasebe sınav kaygılarını tespit etmek için anket uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS programında frekans dağılımı, bağımsız t testi ve ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin muhasebe sınavlarını çok fazla önemsedikleri bu sınavdan elde edecekleri bir başarının diğer sınavlarında kendilerine güvenmelerini sağlayacağı tespit edilmiştir. Muhasebe sınav kaygısı ve demografik verilere göre bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak kız öğrencilerin, sınav kaygısını oluşturan bir unsur olan heyecan durumuna erkek öğrencilere göre daha fazla sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın ilgili alan yazınına katkı sağlayarak tüm muhasebe akademisyenlerinin ilgisini çekeceği düşünülmektedir. Fırat Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu tarafından çalışmanın etik kurul izni 07.04.2022 tarihinde 06 sayılı 16 nolu karar ile alınmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme