DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ VE TEDAVİSİNİN GHRELİN OBESTATİN VE ISI ŞOK PROTEİNİ 70 ÜZERİNE ETKİSİ - KASAR, TANER (Fırat Üniveristesi, 2009)
Demir eksikliği anemisi dünyada yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Yaşa ve cinse göre normal hemoglobin (Hb) değerinin iki standart sapma altında olması anemi olarak kabul edilir. Nutrisyonel aneminin en sık nedeni olan demir eksikliği anemisinin (DEA) gelişiminde beslenme büyük rol oynar.Demir eksikliği anemisinin kendisinin ve ağızdan tedavisinin, gıda alımını uyarıcı ve antioksidan özellikli ghrelin ve buna zıt etkilere sahip olan obestatin ile bazı doku stresinin arttığı durumlarda yükselen ısı şok protein 70 (HSP 70) üzerine etkilerini araştırmak istedik.Çalışmaya 28 DEA tanılı olgu ve 28 sağlıklı kontrol grubu alındı. Demir eksikliği anemisi tanılı olguların açile ghrelin düzeyi tedavi öncesi 59.3±19 pg/ml, tedavi sonrası 80.8±25.7 pg/ml ve kontrol grubunda 72.9±22.6 pg/ml olarak bulundu. Desaçil ghrelin tedavi öncesi 573.9±182 pg/ml, tedavi sonrası 819.9±257.4 pg/ml ve kontrol grubunda 730±235 pg/ml olarak bulundu. Hem açile hemde desaçile ghrelin düzeyleri DEA tanılı olgularda tedavi öncesinde, tedavi sonrası ve kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı düşük bulundu (p<0.05). Obestatin tedavi öncesi 9.5±4.7 ng/ml, tedavi sonrası 6.8±3.4 ng/ml ve kontrol grubunda 6.0±2.3 ng/ml olarak bulundu. Tedavi öncesi plazma obestatin seviyesi tedavi sonrası ve kontrol grubuna göre yüksek saptandı. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Isı şok protein 70 tedavi öncesi 0.46±0.25 pg/ml, tedavi sonrası 0.50±0.3 pg/ml ve kontrol grubunda 0.38±0.15 pg/ml olarak bulundu. Bu fark istatistiksel anlamlı bulunmadı.Gıda alımını uyardığı bilinen ghrelinin DEA gibi nutrisyonel amemide düşük seviyelerde bulunması, DEA gelişiminin nedenleri arasında olabileceğini düşündürmektedir. Obestatin seviyesinin tedavi sonrasında anlamlı düşmesi merkezi tokluk yanıtı üzerindeki etkisinin azalarak, ona zıt etkiye sahip ghrelinin iştah artırıcı etkisinin ön plana çıkmış olabileceğini düşünmemize neden oldu. Ghrelin tarafından salınımı indüklenen ve stres durumlarında artışı gözlenen HSP 70 DEA tanılı olguların tedavi öncesi, tedavi sonrası ve kontrol grubun arasında anlamlı değişiklik göstermedi. Bunun düşük ghrelin seviyesi ve düşük vücut ısısı ile ilişkili olabileceği düşünüldü.Bulgularımız DEA'de düşük ghrelin ve yüksek obestatin düzeyinin DEA gelişmine katkıda bulunabileceği düşündürmektedir.Anahtar kelimeler: Demir eksikliği anemisi, ghrelin, obestatin, ısı şok protein 70.

Iron deficiency anemia is a commonly encountered problem in the worldwide. Anemia is defined as hemoglobin (Hb) concentration below- two standart deviations of the age- and sex- specific normal values. Nutrition plays an important role in the development of iron deficiency anemia (IDA) which is the most common cause of nutritional anemia.In this study, we investigated effects of iron deficiency anemia itself and its oral treatment on ghrelin which has stimulation effect on food intake and antioxidant effect, and obestatin which has opposite effects to ghrelin, and heat shock protein 70 (HSP 70) which increases in some tissue stress conditions.28 cases diagnosed as IDA group and 28 cases as healthy control group were included this study. Acyl ghreline levels were found as 59.3±19 pg/ml before the treatment and as 80.8±25.7 pg/ml after the treatment in the IDA group, as 72.9±22.6 pg/ml in control group. Deacyl ghrelin levels were found as 573.9±182 pg/ml before the treatment, as 819±257.4 pg/ml after the treatment in study group, and as 730±235 pg/ml in control group. In pre-and post-treatment periods, both levels of acyl and deacyl were found as significantly lower compared with control group (p<0.005). Levels of obestatin were found as 9.5±4.7 ng/ml before the treatment, as 6.8±3.4 ng/ml after the treatment in study group, and 6.0±2.3 ng/ml in control group. Pre-treatment plasma level of obestatin was found higher than post-treatment and control groups. This difference was found as sitatistically significant (p<0.005). Levels of heat shock protein 70 were found as 0.46±0.25 pg/ml before the treatment, as 0.50±0.3 pg/ml after the treatment in study group, and 0.38 ±0.15 pg/ml in control group. This difference was not found statistically significant.Because ghrelin known to stimulate food intake has low levels in nutritional anemia such as IDA, it could be considered as among the reasons of IDA. Due to obestatin level significantly decreased after the treatment, we considered that its effect on the satiety center was decreased and by opposite effect of ghreline to obestatin was increased on the satiety center and then this effect went ahead. HSP 70 which?s secretion inducted by ghrelin and concentration increased in stress situations did not show significant changes between pre- and post- treatment of the cases diagnosed as IDA and control group. This was considered related to low ghrelin level and low body temperature. Our findings showed that low ghrelin levels and high obestatin levels might play a role in the development of IDA.Key Words: Iron deficiency anemia, ghrelin, obstatin, heat shock protein 70.
Effects of iron deficiency anemia and its treatment on ghrelin, obestatin and heat shock protein 70
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları