Grafik tasarım alanının toplumsal ve teknolojik gelişmeler bağlamında dönüşümü - Eker, Cihangir (My University, 2018)
Grafik tasarım; yaşamı boyunca insanın pek çok ihtiyacını karşılamasını sağlayan görsel bir iletişim biçimidir. Gündelik hayatta bizi yönlendiren, bilgilendiren, cesaretlendiren, bilinçlendiren, hatta aldatan ve yanıltan pek çok görsel imge, birer grafik tasarım ürünüdür. Bu ürünlerde yer alan imgeler, formlar, renkler ve tipografik yapılar, tasarım alanının var olduğu günden bu yana çeşitli sebeplerden dolayı değişmiş ve dönüşmüştür. Yazının icadından baskı tekniklerinin geliştirilmesine, Ekim Devrimi'nden bilgisayarların icadına kadar pek çok toplumsal ve teknolojik gelişme, tasarımcıları ve tasarım alanını etkilemiştir. Yaşanan çeşitli gelişme ve yenilikler sonrasında tasarımcılar gerek tekniklerini, gerekse tasarım araçlarını güncellemiş ve pek çok yeni tasarım çözümü geliştirmiştirler. Bütün bu düşünsel ve biçimsel yenilikler ise zaman içinde grafik tasarım alanını daha zengin bir hale getirmiştir. Yapılan bu araştırmada, tarih boyunca sürekli olarak dönüşen ve dönüşmeye devam eden grafik tasarım alanında görülen yenilikler, toplumsal ve teknolojik gelişmeler bağlamında incelenmiştir.

Graphic design; is a form of visual communication that allows people to provide their many needs throughout their life. Many visual images that directing us, informing, encouraging, raising awareness, even deceiving and misleading us in everyday life are graphic design products. The images, forms, colors and typographic constructions in these products have changed and transformed due to various reasons since the beginning of the design field. Many social and technological developments like invention of writing, development of printing techniques, October Revolution and invention of computers are influenced graphic designers and design field. After every development and innovation, designers have improved their techniques and design tools, and developed many new design solutions. All these intellectual and formal innovations have made richer the field of graphic design over the time. In this research, innovations in the field of graphic design, which have been transformed continuously in historical process, have been examined in the context of social and technological developments.
Bildiri
Keywords: Grafik tasarım; İnternet memes; İşlenmiş görüntüler; Modernizm; Postmodernizm