İNTRAKRANİAL TÜMORLERDE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ BULGULARI - YENMEZ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 1996)
VI i -ÖZET Çalışmamı 2da Ocak 1994- Ekim 1996 tarihleri arasında intrakranial tümör şüphesi olan veya intrakranial tümör nedeniyle daha önce operasyon geçirmiş toplam 179 olgunun kontrastlı ve kontrastsız BT inceleme bulguları ile histolojik sonuçlarını karşılaştırdık. İntrakranial tümör nedeniyle operasyon geçirmiş 64 olgumuzun 37 "sinde nüks, 27 olguda post-op bulgular izlendi. 14 olgumuzda BT bulguları ile histoloji sonuçlan farklılık göstermekteydi. Çalışmamızda intrakranial tumoral oluşumları saptamada BT görüntülemenin % 99,33 oranında sensitivitesi ve % 93,10 oranında spesifisitesi olduğu görüldü. BT intrakranial kitlelerin görüntülenmesinde ilk başvurulacak tanı yöntemidir. MR görüntülemeye göre bazı yönlerden yetersiz kalmasına karşın yaygınlığı, ucuzluğu ve uygulama süresi bakımından tercih sebebi olmaktadır. Günümüzde BT görüntülemenin gelişmesiyle bir çok patolojilere daha rahat tam konabilmekte ve operasyon öncesi birçok değerli bilgi elde edilmektedir. Özellikle intrakranial tümörlerin tam ve takibinde BT görüntüleme çok önemli görevler üstlenmektedir. 67

VIM -SUMMARY In that study, from January 1994 to October 1996 we have compared the histological results and CT examination findings with and without contrast of the total 179 patients of the intracranial tumors or intracranial tumor doubt. In 37 of the 64 patients having been operated because of the intracranial tumor, relapse was identified and in 27 of them, post-op findings were observed. There was a difference between the histological results CT findings of the 14 patients. In our study, It has been seen that there is a 99,33 % sensitivity and 93,10 % specifity of the CT imaging in determining the intracranial tumors. The first examination method to be applied to image the CT intracranial tumors is diagnosis method. CT is prefered because of its wide-range usage, its cost, and its time of taking image when compared with MR I although CT is inefficient technically in some ways. At present, It is easier to diagnose many pathological tumors and more valuable data in surgery cases is obtained before the operation with the development of CT imagination. Particularly in the diagnosis and observation of the intracranial tumors, CT imagination has a very important role. 68
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine