SİİRT VE ÇEVRESİNDEKİ ZİYARET YERLERİ - ÇELİK, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Siirt ve Çevresindeki Ziyaret Yerleri adlı çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında ilin tarihi ve coğrafyası hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ziyaret fenomeninden bahsedildi. İkinci bölümde Siirt ve çevresinde bulunan ziyaret yerleri konu edildi. Burada ziyaret yerlerinin yapılış tarihleri, türbelerde bulunan zatların menkıbevi kişilikleri ve ziyaret yerlerinde oluşan inanışlar anlatıldı. Üçüncü bölümde ise kutsal mekânların ziyaret amaçları ve ziyaret yerlerinin tipolojileri yapıldı.Gerek ziyaret yerlerinde yapılan gözlem gerekse yöre halkı ve ziyaretçilerle yaptığımız mülakatlarla ziyaret yerlerinde oluşan inanışları tespit etmeye çalıştık.Anahtar Kelimeler: Siirt, Ziyaret, Kutsal, Türbe, Dinler Tarihi.

Places to visit in and around the province of Siirt This work consists of an introduction and three chapters. Given in the introduction of information about the history and geography of the province of Siirt. In the first chapter mentioned the phenomena of visit. Places to visit in the vicinity of Siirt and were the subject of the second part. Here at construction sites to visit, places to visit tombs of the personages the epic personalities and beliefs explained. In the third chapter the purposes of visiting the holy sites and places of visit was typologies.Visiting places both local people and visitors to the observation and interviews we have tried to identify the beliefs of places to visit.Keywords: Siirt, Visitation, the Holy, Tomb, History of Religions
Places to visit in and around the province of siirt
Keywords: Din; Halk Bilimi (Folklor)