Çocuklarda brusellozis: 35 olgunun değerlendirilmesi - Yılmaz, Erdal; Kabakuş, Nimet; Akarsu, Saadet; Yaşar, Filiz; Doğan, Yaşar (My University, 1999)
Brusellozisli 35 gocuk (3-14 yas) klinik, laboratuvar ve antibakteryel tedavi sonuglan dg-ismdan degerlendiril-di. Olgulann 22'si (%62.8) erkek, 13'u (%37.2) kizdi. Hastalann hepsinde enfeksiyon kaynagt gig silt veya gig siitten yaptlan urilnlerdi. Hayvancihkla ugrasan ailelerin gocuklanndafazlagorulmekteydi. Tani klinik semp-tom ve bulgularla birlikte yiiksek seviyede brusella agliitinasyon titresi He konuldu. Ates (%80) ve eklem agrtsi (%57.14) en sik karsilasilan semptomlardi. En sik bulunan bulgular splenomegali (%45.71) ve hepatomegaliy-di (%37-14). Anemi ve Ib'kopeni olgulann % 14.28'inde saptandi. ALTyuksekligi olgulann % 20'sinde saptan-di. Hastalara d&rt - alti hafta silreyle rifampisin + trimetoprim sulfometoksazol, tetrasiklin + streptomisin, gen-tamisin + trimetoprim sulfometoksazolgibi kombinasyonlar uygulandt. Ug gocukta (%8.57) relapsgoruldii. Re-laps gorulen olgular baslangigtaki kombinasyondan farkh antibakteryel ilagla basanyla tedavi edildi.
Keywords: Çocuk; Trimetoprim-sulfametoksazol kombinasyonu; Splenomegali; Bruselloz; İlaç tedavisi; kombinasyon; Anemi; Süt; Hepatomegali; Kombine tedavi uygulaması; Ateş; Streptomisin; Rifampin; Antibiyotikler; kombine; Gentamisinler; Alanin transaminaz; Tetrasiklinler; Lökopeni; Artralji