OBSTRÜKTİF UYKU APNE SENDROM'LU HASTALARDA OKSİDATİF STRESİN ÇEŞİTLİ PARAMETRELERLE GÖSTERİLMESİ - DUYU, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Oksidatif Uyku Apne Sendromu (OSAS); yaygın görülen, tekrarlayan apne ve hipopne atakları nedeniyle solunum yollarında hava akımı kısıtlanması ve durması ile karakterize bir hastalıktır. Hastalıkta görülen hipoksik atakların oksidatif stres ve sistemik inflamasyonu arttırdığı ve ateroskleroza yatkınlığı arttırdığı tahmin edilmektedir. Oksidatif stres OSAS ilişkisi, çeşitli çalışmalar ile gösterilmiş olup, OSAS hastalarındaki kardiyovasküler komplikasyonlar, oksidatif stres ve sistemik inflamasyon ile ilişkilendirilmiştir. Yine yapılan birçok çalışma, OSAS ile kardiyovasküler hastalıklar arasında ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. OSAS hastalarında eşlik eden kardiyovasküler komplikasyonların da morbidite ve mortaliteyi arttırdığı bilinmektedir. Yaptığımız çalışmada, OSAS'lı hastalarda oksidatif stresin gösterilmesi ve aterosklerozun gelişmesinde rolü olduğu düşünülen çeşitli parametrelerin (Reactive oxygen specises modülatör-1 (ROMO-1), copeptin, malondialdehit (MDA), total oksidatif stres (TOS), apolipoprotein E2 (APO-E2), lipoprotein ilişkili fosfolipaz A2 (Lp-PLA2)) düzeyinin ölçülmesi amaçlandı. Çalışma sonucunda OSAS'lı hastalarda oksidatif stres yükünün arttığı, ateroskleroz gelişiminde rol oynayan çeşitli parametrelerin düzeylerinin yükseldiği, özellikle hastalık şiddetinin artması ile bu olumsuz gelişmelerin daha belirgin olduğu saptandı. Sonuç olarak OSAS; oksidatif stres ve sistemik inflamasyon ile güçlü ilişkisi olan bir hastalıktır. OSAS hastalarında ortaya çıkan oksidatif stres ve sistemik inflamasyon da hastalığın şiddeti ile orantılı bir şekilde ateroskleroz gibi kardiyovasküler komplikasyonları tetikleyip, morbidite ve mortaliteyi arttırmaktadır.

Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a widely seen disease that is characterised by air flow limitation caused by repetetive apnea and hypopnea attacks. It is estimated that hypoxic attacks seen in disease increase both oxidative stress and inflammation, and predisposition to atherosclerosis. The relation between oxidative stress and OSAS is shown in many studies, and cardiovasculary complications in OSAS patients are found to be related with oxidative stress and systemic inflammation. Similarly, many studies showed the relation between OSAS and cardiovasculary disease. Moreover, it is known that cardiovasculary complications accompanied by OSAS increase the morbidity and mortality. In our study it is aimed to show oxidative stress in OSAS patients, and to measure levels of some parameters (Reactive oxygen specises modulatory-1 (ROMO-1), copeptin, malondialdehit (MDA), total oxiidative stress (TOS), apolipoprotein E2 (APO- E2), lipoprotein related fosfolipaz A2 (Lp-PLA2)) that play role in developing atherosclerosis. It is determined that in OSAS patients oxidative stress load increased, levels of some parameters that play role in developing atherosclerosis increased, these negative results became more evident by increase in disease severity. In conclusion, OSAS is a disease that has a strong relation with oxidative stress and systemic inflammation. Oxidative stress and systemic inflammation observed in OSAS patients increases the morbidity and mortality by increasing cardiovasculary complications such as atherosclerosis.
Demonsration of oxidative stress in patients with Obstructive Sleep Apne syndrome by various parameters
Keywords: Göğüs Hastalıkları