ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESİN SEÇİMİ VE YEME DAVRANIŞLARININ BEDEN İMAJI VE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - MURATHAN, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde insanların yaşam tarzında ve alışkanlıklarında yaptığı değişikliklerden dolayı sağlığın önemli destekçilerinden olan fiziksel aktiviteye katılım günden güne azalmaktadır. Bunun yanında insanların besin tercihleri ve beslenme davranıs?ları, insanların sportif performanslarının önemli bir belirleyici unsuru sayılmaktadır. Bu araştırmada üniversitelerin spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören sporcu öğrencilerin besin seçimi davranışlarındaki farklılıkları, beden imajı takıntısı ve/veya bozulmuş yeme davranışı olan öğrencilerin besin seçiminde dikkat ettikleri faktörleri fiziksel aktivite durumlarına göre etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırma nicel araştırma türünde olup betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini, Adıyaman, İnönü, Fırat, Gaziantep Üniversiteleri Spor Bilimleri Fakültesi farklı bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunda 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilgili üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 717 Erkek, 608 kadın sporcu üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Elde edilen veriler istatistik paket programında analiz edilmiştir. Araştırmada öğrencilere fiziksel aktivite Ölçeği, besin seçimi ölçeği ve yeme tutum testi ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda sporcu öğrencilerin besin seçimi ve yeme davranış özelliklerinin beden imajı ile fiziksel aktivite düzeylerini doğrusal olarak etkilediği görülmüştür(p<0.05, r =0.661). Bu durumun insanların besin seçiminde sağlık ve performans ilişkili faktörlerin bulunması, güzel görünme, sportif performansı arttırma ve sağlıklı olma özelliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Araştırmada sonuç olarak sporcuların, besin seçimi gerçekleştirilirken dikkat ettikleri faktörlerin tespiti, gerekli uyarıların ve eğitim programlarının düzenlenmesi oldukça önemli görülmektedir. Sporcular arasında ortaya çıkabilecek beden memnuniyetsizliğinin önceden tespit edilerek gerekli müdahalelerin yapılması ileri ki zamanda oluşacak yeme bozukluklarını önleyeceği düşünülmektedir.

Nowadays, as a result of changes in lifestyle habits attendance to physical activity, which plays an important role in health, is decreasing day by day. In addition, people's food preference and nutritional behaviors are important factors that determine the sportive performance of individuals. In this study, it is aimed to investigate the effect of the differences in the food preferences of athletes studying at the faculty of sports sciences with relation to their physical activities and the factors considered when choosing food by the students with eating disorders and body image obsession. This study is a quantitative study conducted in a descriptive survey model. The study sampled students studying at different departments of faculty of sports sciences at Adıyaman, İnönü, Fırat, Gaziantep Universities. The participants of the study are 717 male and 608 female students of faculty of sports sciences studying at the above-mentioned universities in 2021-2022 academic year. A statistical package is used to analyze the data. In this study, Physical activity scale, food preference scale, body image and eating attitude test are used as data collection tools. The findings of the study indicate that the food preference and nutritional behavior of athlete students are positively correlated with body image and physical activity status(p<0.05, r = 0.661). The reason behind these findings is thought to be the fact that individuals consider the factors related to health and permormance, looking good, increasing sportive performance and being healthy in making food preferences. It can be concluded that it is important to find out the factors that are influential in the food preferences of athletes, and make necessary warnings and provide educational programs for them. It can be suggested that eating disorders can be prevented by determining body dissatisfactions the athletes may have earlier and taking the necessary precautions.
Evaluation of the effect of food selection and eating behaviors of university students on body image and physical activity level
Keywords: Spor