Tükürük bezi kitleleri: 112 olgunun analizi - Gök, Üzeyir; Yalçın, Şinasi; Kaygusuz, İrfan; Keleş, Erol; Çetinkaya, Tufan; Alpay, H. Cengiz (My University, 2001)
Histopatolojik yapıları değişkenlik gösteren tükürük bezi tümörlerinin tedavileri halen tartışmalara neden olmaktadır. Tüm vücut tümörlerinin %3'ünü oluşturan tükürük bezi tümörlerinin %80'i parotis bezinden, %10-15'i submandibüler bezden gelişir. Geriye kalan küçük bir yüzdeyi de sublingual bez ve aerodijestif bölgede yerleşmiş olan minör tükürük bezlerinden kaynaklanan tümörler oluşturur. Bu çalışmada 1990-2000 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Kliniği'ne tükürük bezinde şişlik şikayeti ile başvuran 112 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Toplam 112 tükürük bezi kitlesinin 60'ı (%53.7) parotis bezinden, 45'i (%40.1) submandibüler bezden, 7'si (%6.2) ise minör tükürük bezlerinden kaynaklanıyordu. Parotis bezi kitlelerinin %83.3'ü benign, %16.6'sı malign, submandibüler bez kitlelerinin %86.6'sı benign, %13.3'ü malign, minör tükürük bezi kitlelerinin ise %42.8'i benign, %57.1'i malign karakterde idi. Çalışmada, bu olguların histopatolojik raporları ve uygulanan tedavi yöntemleri analiz edilerek literatür bilgisi ile sunuldu.
Keywords: Histopatoloji; Parotis bezi; Araştırma teknikleri; Tükrük bezi neoplazmları; Tükrük bezleri; Geriyedönük çalışma