PARMAK İZİ VE SES TANIMA SAYISAL KANIT İŞLEMLERİNİN ANALİZİ - AKKAN, GÜLŞAH (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bilişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde bilgi güvenliği en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Bilginin elde edilmesi kolaylaştıkça, muhafaza edilmesi zorlaşmıştır. Gelişen teknoloji insanlara yarar sağlamanın yanı sıra yeni suç türlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu suçların faillerinin ortaya çıkarılmasında mevcut sistemler yetersiz kalmış hem güvenlik güçleri hem de adli merciler, bilişim yoluyla işlenen bu suçların, tespitinde ve değerlendirilmesinde yine bilişim teknolojilerine ihtiyaç duymuşlardır. Dijital delillerin elde edilmesi ve analizi son derece önemli hale gelmiş ve klasik yöntemlerin yerine daha modern tekniklerin kullanılması zorunluluğu doğmuştur. Gerek güvenliğin sağlanması için önleyici tedbirlerin alınmasında gerekse suçluların kimliklerinin tespit edilmesinde biyometrik sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu tezde adli bilişimin değerlendirme aşamasında kullanılmak üzere parmak izi ve ses biyometriklerinden kimliklendirme yaparak suçluların tespit edilmesine yardımcı olacak bir sistem tasarlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla MATLAB? da geliştirilen yazılımın parmak izi ve ses olmak üzere iki ayrı fonksiyonu bulunmaktadır. Parmak izi tanıma sisteminde; parmak izi resimleri, görüntü işleme teknikleri kullanılarak iyileştirilmekte ve iki parmak izi resmi karşılaştırılarak aralarındaki benzerlik yüzdesi bulunmaktadır. Konuşmacı tanıma sisteminde ise dosyadan ya da mikrofondan girilen ses ile daha önceden veri tabanına kaydedilmiş sesler arasında eşleştirme yapılmakta ve sesin kime ait olduğu tespit edilmektedir.

Because information technology is developing at a dazzling pace today, information security has become one of the most important problems. As it get easier to obtain information, it becomes difficult to protect it. In addition to provide benefits to mankind, developing technology has led to the new types of crime. In discovering the perpetrators of these crimes, present systems were inadequate both security forces and judicial authorites needed information technologies to determine and evaluate these crimes which are committed through informatics. Acquisition and analysis of digital evidences have become extremely important and it became necessary to use modern techniques rather than classical methods. Biometric systems were started to use both taking preventive measures to ensure security and determination of the identity of the criminals. In this thesis, it is aimed to design a system that will help identify criminals from their fingerprints and voice biometrics in computer forensic evaluation stage. The software which is developed in MATLAB has two seperate functions. In identification, it aims to use fingerprints and voice biometrics are most widely used in computer forensic analyzing. In fingerprint recognition system, fingerprint image are improved by using imace processing techniques and the percentage of similarity between two fingerprints images. In speaker recognition system, the voice which is entered from the file or through microphone is matched with the voices which are prerecorded in database and it is determined that whose voice it is.
Analysis of fingerprint and voice recognition digitial evidence processes
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol