V ve Mn ilavesinin kobalt esaslı alaşımların içyapı ve diğer bazı özelliklerine etkisi - Şap, Emine; Çelik, Halis (My University, 2013)
Bu çalışmada V ve Mn ilavesinin kobalt esaslı bir alaşımın içyapı ve diğer bazı özelliklerine etkisi incelenmiştir. Co-28Cr-6Mo-0,7Mn-0,5Si-0,5C kobalt esaslı alaşım referans alınmıştır. Referans alaşıma % 1,3 Mn, % 0,7-1,3 V ilave edilerek üç çeşit yeni alaşım üretilmiştir. Kobalt esaslı alaşıma elementler ergitme yöntemi ile ilave edilmiştir. Malzemelerin ergitilmesi için bir elektrik indüksiyon ergitme fırını kullanılmıştır ve ergitme işlemi normal atmosfer şartlarında yapılmıştır. Alaşımlandırma işlemlerinde % 99.9 saflıkta elementler kullanılmıştır. Deney numuneleri döküm yöntemiyle üretilmiştir. Numunelerin çekme deneyi ve sertlik ölçümleri yapıldı. SEM ve EDS ile metalografik özellikleri belirlendi. Deneylerden Mn ve V ilavesinin Co esaslı alaşımın sertliğini düşürdüğü anlaşılmıştır. Yapılan mikroyapı incelemelerinde referans alaşımın dendritik bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Dendrit kollarında ise nano yapılı bölgelerin oluştuğu anlaşılmıştır. Mn ilavesi ile malzemedeki dendritik yapı daha homojen bir dağılıma sahip olmuştur. V ilavesi ile alaşımda nano boyutlu dendritik yapı oluşmuş ve bu nano dendrit kollarının referans alaşımdakinden daha uzun olduğu görülmüştür.

Effects of V and Mn additions on interior structure and some other properties of a cobalt based alloy have been investigated in this study. Co-28Cr-6Mo-0.7Mn-0.5Si-0.5C alloy was taken as reference. % 0,7-1,3 V and %1,3 Mn was added to produce three different alloys. Alloying elements were added to cobalt based alloy by melting. An induction furnace was used for melting the materials and melting process was performed under normal atmospheric conditions. 99.9 % pure elements were used for alloying process. Specimens were produced with casting. Hardness and tensile experiment of specimens were performed. Metallographic features with SEM and EDS were determined. From the mechanical tests, the hardness of cobalt based alloys were seen to have decreased with Mn and V addition Microstructural analysis showed that reference alloy had a dendritic structure. On dendrite arms nano-sized region was taken from. With Mn edition dendritic structure in reference alloy was dispersed homogenly. These result showed that with Mn edition dendritic structure in reference alloy was dispersed homogenly. With V addition nano sized dendrite structure was formed and ıt was seen that this nano dendrite arms were longer than referance alloy.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Kobalt esaslı alaşımlar; Biyomalzemeler; İmplantlar; Cobalt based alloys; Biomaterials; Implant