Üniversite Öğrencilerinin Uzaktan Çevrimiçi Yabancı Dil Öğrenmeye Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi - Dogan, Yunus (My University, 2020)
Günümüzde çoğu üniversitede lisans ve lisansüstü dersler, eğitimde kalite ve çeşitliliği artırma,üniversiteler arası etkileşimi daha verimli hâle getirme, daha fazla öğrenciye ulaşma ve ekonomikmaliyetleri azaltma gibi çeşitli nedenlerle çevrimiçi verilmektedir. Bu bağlamda Fırat Üniversitesi, önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde bazı dersleri uzaktan öğretim yöntemiyle yürütmekte olanüniversitelerden biridir. Lisans ve ön-lisans bölümlerinde okutulmakta olan zorunlu yabancı dilİngilizce dersleri de 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uzaktan öğretim yoluyla verilen derslerarasındadır. Ancak yabancı dil derslerinin, dil yeterliliği için gerekli beceri ve bilgilerin karmaşık yapısıdolayısıyla, uzaktan öğretim yoluyla öğrenilmesi en zor derslerden olduğu düşünülmektedir. Bu açıdannicel desenli bu betimsel çalışmada, Fırat Üniversitesi Spor Fakültesi öğrencilerinin Uzaktan Öğretimİngilizce I dersine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Spor fakültesinin çeşitlibölümlerinde okuyan ve İngilizce dersini alan 476 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen çalışmadaaraştırmacı tarafından geliştirilen Çevrimiçi Yabancı Dil Öğrenmeyi Değerlendirme Ölçeği kullanılarakaraştırma verileri toplanmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans,t-Testi ve Anova gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin büyükçoğunluğunun uzaktan çevrimiçi ortamda yabancı dil öğrenme konusunda kararsıza yakın olumsuzgörüş belirttikleri, öğrencilerin görüşleri arasında cinsiyet ve bölüm değişkenlerine göre istatistikselolarak anlamlı farkların olduğu anlaşılmıştır. Çalışma sonuçları ilgili alan yazın eşliğinde tartışılmış veönerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim