FOSFAZENLERİN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI - ÖZTÜRK, ALİ İHSAN (Fırat Üniveristesi, 1995)
ııı ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOSFAZENLERİN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI A. İhsan ÖZTÜRK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1 995, Sayf a:70 Fosfazenler, özellikle poliorganofosfazenler sahip oldukları bazı özelliklerden dolayı anti bakteri yel aktiviteye sahiptirler ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Fosf ezenlerin sentezi, karakterizasyonu ve kullanım alanına yönelik çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada 1.1-Diklorofosfonil -2,2,2-triklorofosfazenin al kol izi çalışılmıştır. Sübstitüent olarak ise2-izopropi1oksi etanol, benzi 1 alkol, ali il alkol, tetrahidrofurfuril alkol kullanılmıştır. Fosfazen ise fosfor penta klorür ve amonyum sülfatın reaksiyonundan elde edilmiştir. Reaksiyolar geri soğutucu altında kuru ve atmosfere kapalı olarak 20*C'm'n altında 3 saatlik sürede gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ham ürünler kolon kromatografisi ile saflaştırılmıştır. Örneklerin karakterizasyonu için ise elementel analiz İR, 1H, 13C-Nr1R teknikleri kullanılmıştır. Temel reaksiyon ürünü olarak 1,1 -diklorofosfonil-2,2,2- triklorofosfazenin penta sübstitüe türevleri elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Lineer Fosfazenler, Alkoliz
The Reaction of phosphazenes with some alcohols
Keywords: Kimya; Chemistry