MİGRENDE VASKÜLER FİZYOLOJİK DEGİŞİKLİKLERİN TRANSKRANİYAL DOPPLER US İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ORHAN, HACI (Fırat Üniveristesi, 2006)
Migren; nörolojik, gastrointestinal ve otonomik değişikliklerle karakterizeepizodik baş ağrısıdır. Migrenin patofizyolojisinde serebrovasküler faktörler vehemodinamik değişikliklerin önemli rol oynadığı belirtilmektedir. TranskraniyalDoppler (TKD), noninvaziv, kolay uygulanabilen, ucuz bir inceleme yöntemidir.ntrakraniyal arterlerin değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Fonksiyonel testlerle,menenjitte, migrende ve posttravmatik hemodinaminin değerlendirilmesi gibikonularda çalışmalar yapılmaktadır. Biz bu çalışmamızda migrende, fizyolojik olarakoluşturulan hiperoksi ve hiperkapniye bağlı vasküler değişiklikleri değerlendirmeyiamaçladık.Migren tanısı almış, yaş ortalaması 38 (16-54) olan 51 olguda (4 erkek, 47kadın) ve yaş ortalaması 30,5 (22-42) olan 24 sağlıklı kontrol gurubunda (14 erkek,10 kadın), orta serebral arter (MCA), süperfisial temporal arter (STA) ve oftalmikarterden (OA), istirahatte, hiperventilasyon yaptırarak, hiperventilasyon sonrasıistirahatte ve nefes tutmada, pulsatilite indeksi (P ), ortalama hız (Vmean), piksistolik hız (Vmax) ve end diastolik hız (Ved) ölçümleri yapıldı.Migrenli olgular ile kontrol grubu arasında MCA' da, Vmax, Ved ve Pdeğerinde istirahat, hiperventilasyon ve nefes tutmada anlamlı fark izlendi. OA' daVmean, Vmax, Ved ve P değerlerinde istirahat, hiperventilasyon, hiperventilasyonsonrası istirahat ve nefes tutmada anlamlı fark izlenirken, STA' da ise sadece Pdeğerinde nefes tutmada anlamlı fark görüldü. Migrenli olgular kendi içinde MCA'da istirahat hali ile hiperventilasyon, hiperventilasyon sonrası istirahat ve nefestutmada, OA' da istirahat hali ile hiperventilasyon ve nefes tutmada, STA' da istirahathali ile nefes tutmada anlamlı fark görüldü.TKD, kolay uygulanabilen, non-invaziv bir teknik olarak serebrovasküleryapıları etkileyen migren ve bir çok serebral patolojinin tanısında ve tedavinintakibinde kullanılmaktadır. Çalışmamız migren etyolojisinde serebrovaskülerpatofizyolojik olayların rol oynayabileceğini desteklemektedirAnahtar Kelimeler: Transkraniyal Doppler US, migren, Orta Serebral Arter,Oftalmik Arter, Süperfisial Temporal Arter

EVALUATION OF VASCULAR PHYSIOLOGIC CHANGES ONMIGRAINE WITH TRANSCRANIAL DOPPLER ULTRASONOGRAPHYMigraine is an episodic headache which chacterized with neurological,gastrointestinal and autonomic changes. Cerebrovascular factors and hemodynamicchanges has an important role on migraine? s pathophysiology. Transcranial doppler(TCD) is a noninvasive, basic and inexpensive imaging method. TCD is used toevaluate major intracranial vessels. Previous studies with TCD include functionaltests, meningitis, migraine and evaluation of posttraumatic hemodynamics. In thisstudy, we aimed to evaluate cerebral vascular changes in migraine which formedphysiological hyperoxia and hypercapnia.In our study; mean age was 38 (16-54), 51 patients with migraine (4 man, 47women) and mean age was 30.5 (22-42), 24 healthy individuals included (14 man,10 women), Middle cerebral artery (MCA), superficial temporal artery (STA) andophtalmic artery (OA) were evaluated in rest, hyperventilation, rest afterhyperventilation and breath holding situations. Pulsatility index (PI), mean velocity(Vmean), peak systolic velocity (Vmax) and end diastolic velocity (Ved) weremeasured.In MCA; Vmax, Ved and PI values in rest, hyperventilation and breathholding conditions showed statistically significant difference between control groupand migraine. In OA; Vmean, Vmax, Ved and PI values in rest, hyperventilation,rest after hyperventilation and breath holding conditions showed statisticallysignificant difference between control group and migraine. In STA; PI values inbreath holding condition showed statistically significant difference between controlgroup and migraine. The cases of migraine, there was significant difference withMCA of rest to hyperventilation, rest after hyperventilation and breath holding, withOA rest to hyperventilation and breath holding, with STA of rest to breath holding.TCD is a basic, noninvasive method which can be used for diagnosis andpost-treatment follow up of cerebral pathologies that effect cerebrovascularstructures like migraine. n our study explanes, etiology of migraine is performedcerebrovascular patophysiologic event.Key Words: Transcranial Doppler US, Migraine, Middle Cerebral Artery, OphtalmicArtery, Superficial Temporal Artery
Evaluation of vascular physiologic changes on migraine with transcranial doppler ultrasonography
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp