STUDY ON EXTENTS OF CAREER PLANNING OF TURKISH ATHLETES WHO HAVE WON MEDALS AT THE OLYMPICS WITH RESPECT TO THEIR INCOME LEVEL - Mutlutürk, Nevzat; Yücel, Ali Serdar; Gündoğdu, Cemal; Bingöl, Hülya; Bingöl, Şükrü (My University, 2012)
Bireyler belirledikleri hedefler ile aldıkları eğitim vasıtasıyla; kişisel ve mesleki gelişim süreci içerisinde, kimlik ve statü oluşturma, maddi güç, iş tatmini gibi birçok fayda faktörü sağlarlar. Kariyer bir süreçtir ve bireyler açısından kariyer planlaması gelecek açısından önemlidir. Kariyer planlamaması ve kariyer boyutunun gelir düzeyine gore incelenmesi konulu bu çalışmada, spor disiplinleri içerisinden (8i (% 21,6) taekwondo, 18i (% 48,6) güreş, 11i (% 29,7) 4 boks, 4 halter, 2 judo, 1 atletizm) 37 farklı sporcu üzerinde inceleme gerçekleştirildi. Inceleme içerisinde kariyer planlama boyutlarının belirlenmesi amacıyla uygulamaya katılan kişilerin demografik özellikleri ve sportif değişkenler açısından farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma tamamen betimsel niteliktedir. Ayrıca olimpiyatlarda derece yapan sporcuların kariyer planlaması açısından etkinlikleri de ele alınmıştır. Bu çalışmanın uygulama aşamasında katılım sağlayan sporculara; 14 demografik soru, aktif sporculuk sürecindeki kariyer planlamasını ölçen 47 soru ve sporu bıraktığı süreç içerisindeki kariyer planlamasını ölçen 41 sorudan oluşan toplam 102 soruluk bir anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS 17.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ölçeğin güvenirliği ve geçerliliği farklı branşlardan spora devam eden veya bırakmış 80 milli sporcu üzerinde yapılmıştır. Spor yapılan sürece ait kariyer planlaması ölçeği için genel güvenirlik katsayısı (Crombach Alpha) 0,921 olarak, sporu bıraktıkları süreçteki kariyer planlaması ölçeği için ise genel güvenirlik katsayısı 0,879 olarak bulunmuştur. Anketin güvenilirliğinin belirlenmesinde alfa katsayısından, sporcuların demografik ve sportif profillerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, sporcuların spor yaptıkları ve sporu bıraktıkları süreçte kariyer planlama boyutlarının belirlenmesinde ise; ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Sporcuların kariyer planlama boyutlarının demografik ve sportif profillerine göre farklılaşmasının belirlenmesinde; normal dağılım gösteren değişkenler için t-testi, anova, normal dağılım göstermeyen değişkenler için manwhitney-u, kruskall wallis testleri uygulanmıştır. Araştırmada; Olimpiyatlarda derece yapan Türk sporcularının gelir düzeylerine göre sportif açıdan etkin bir kari yer planlaması yapamadıkları, spor alanının dışındaki farklı mesleklere yöneldikleri ya da yönelmek zorunda kaldıkları sonucu elde edilmiştir. Ayrıca; yüksek gelir sahibi sporcuların ise spor yaptığı ve bıraktığı dönemde sporun kazanımlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma spor yönetimi, spor federasyonları, kulüpler ve elit sporcuların kariyer planlaması ile ilgili bilinçlenmesine ve bu süreçlerin kurumsal bir kimlik kazanmasına katkı sağlayacaktır.
Keywords: Tarih; Spor Bilimleri