JOJOBA YAĞININ BAZI BIYOLOJIK ÖZELLIKLERI - ADIGÜZEL, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, jojoba yağının (Simmondsia chinensis) antioksidan, antimikrobiyal gibi biyolojik özelliklerinin yanı sıra Saccharomyces cerevisiae hücrelerindeki MDA ve antioksidan vitamin düzeylerine etkisi incelenmiştir. Jojoba yağı, kendi tohumlarından üretilir. Diğer bitkisel yağlardan kimyasal yapısı farklıdır. Sıvı mum şeklinde olup wax olarak adlandırılır. Diğer bitkisel yağlardan farklı olarak uzun karbon zincirli alkol molekülünden ve uzun karbon zincirli yağ asitlerinden oluşur. Jojoba yağının saf ve kokusuz olması ayrıca raf ömrünün uzun olması anti aging (hücre faaliyetini arttırıcı, gençleştirici) yapıda olması ile krem ve merhemlerde çokça kullanılmaktadır. Hidroksitoluenin allilik türevleri içermesinden dolayı jojoba yağı doğal bir antioksidan özellik gösterir. Jojoba esansiyel yağı güneş yanığı, yaralar, saç dökülmesi, baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu bildirilmiştir. Jojoba yağının antioksidan özelliklerini incelemek için DPPH serbest radikal giderme, ABTS yok edici testi, hidroksil radikali yok etme aktivitesi, BHT (Butillenmiş hidroksitoluen) gibi sentetik antioksidanlarla karşılaştırılmış ve jojoba yağının orta düzeyde antioksidan aktivite gösterdiği görülmüştür. Jojoba yağı Saccharomyces cerevisiae hücrelerindeki MDA ve antioksidan vitamin düzeylerine etkisini incelemek için çeşitli dozlarda uygulaması yapıldı. Bu bağlamda Jojoba yağının Saccharomyces cerevisiae hücre ortamında da yapılan analizler de vitamin düzeylerini azaltıcı yönde etkilediği ve MDA düzeylerinde artışa sebep olduğu görülmektedir. Antimikrobiyal etkinin belirlenmesi amacıyla yapılan analizler de ise jojoba yağının çeşitli patojen mikroorganizmalar üzerinde zayıf düzeyde etki gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, yağın özelliklerini ortaya koyma açısından önem arz etmektedir. Esansiyel yağların antioksidan ve antimikrobiyal etkilerinin bilinmesi, daha ileriki çalışmalar için önemli katkı sağlayacaktır.

In this study, the effects of jojoba oil (Simmondsia chinensis) on MDA and antioxidant vitamin levels in Saccharomyces cerevisiae cells were investigated, along with its biological properties such as antioxidant and antimicrobial activities. Jojoba oil is derived from its seeds and has a distinct chemical structure compared to other vegetable oils. It exists as a liquid wax, composed of long-chain fatty alcohols and fatty acids. Unlike conventional plant oils, jojoba oil is pure, odorless, and has an extended shelf life. Due to its anti-aging properties (enhancing cellular activity and rejuvenation), it is widely used in creams and ointments. The oil exhibits natural antioxidant characteristics owing to its content of allylic derivatives of hydroxytoluene. Jojoba essential oil has been reported to be effective in treating sunburn, wounds, hair loss, headaches, and sore throat. To evaluate the antioxidant properties of jojoba oil, DPPH radical scavenging, ABTS radical cation decolorization assay and hydroxyl radical scavenging activity tests were conducted, and the results were compared with synthetic antioxidants such as BHT (butylated hydroxytoluene) It was observed that jojoba oil exhibited moderate antioxidant activity Jojoba oil was administered at various doses to examine its effects on malondialdehyde (MDA)and antioxidant vitamin levelsin Saccharomyces cerevisiae cells. Analyses revealed that jojoba oil reduced antioxidant vitamin levels and increased MDA levels in the Saccharomyces cerevisiae cellular environment. In the analyses conducted to determine antimicrobial activity, jojoba oil was found to exhibit weak effects against various pathogenic microorganisms. The obtained data are significant for elucidating the properties of the oil. Understanding the antioxidant and antimicrobial effects of essential oils will provide valuable insights for future studies.
Some biological properties of jojoba oil
Keywords: Biyokimya