BASİT VE STRANGÜLASYONLU BARSAK TIKANMALARINDA PROKALSİTONİNİNİN YERİ - AYTEN, REFİK (Fırat Üniveristesi, 2003)
Adeziv bantlara bağlı olarak meydan gelen brid ileuslarda, cerrahların en önemli problemi laparatomi endikasyonunun konulması ve zamanlamadır. Ancak barsak nekrozunun geliştiğini ortaya koyan klinik bulgular belirlendiğinde ise zaman çok geçtir. Şu anda bu iskemiyi erken belirleyecek elimizde herhangi bir laboratuar testide yoktur. Bu çalışmada bakteriyel inflamasyonla yükseldiği bilinen prokalsitoninin barsak nekrozuna gidişteki rolünü araştırdık. Çalışmada Yeni Zellenda cinsi 30 adet erkek tavşan kullanıldı, denekler 3 gruba bölündü. Kontrol grubuna laparatomi, 2. gruba basit ileus, 3. gruba da strangulasyonlu ileus yapıldı. Tüm gruplarda deneklerden 0, 15,30,60, 120. dakikalarda sağ kulak arka veninden l'er cc kan alındı. Kanlar serumlarından ayrıldıktan sonra immunoluminometrik yöntemle prokalsitonin değerleri ölçüldü. Kontrol grubunda ve ileus grubunda prokalsitonin değerleri tüm zamanlarda normal idi. Strangulasyonlu ileus grubunda ise 30. dakikada 1, 1. saatte2 ve 2. saatte 7 adet yüksek procalcitonin değeri tespit edildi. Strangulasyonlu ileus grubunda 2. saatte procalcitonin değeri istatistiki manada anlamlı olarak yükselmiştir (p<0,05). Anahtar Kelime: Strangulasyonlu ileus, prokalsitonin

In the recognition of ileus due to adhesive bands, surgeons problem is timing and endicatining laparatomy. When the clinical stuation is settled time is up. We have no laboratory test to recognize strangulation earlier. In this study procalcitonin which is the marker of bacterid inflamation is used for the detection of strangulation. We used 30 male rabbits and divided them to 3 grups. We performed laparatomy to the first (control) grup, simple obstruction to the second and strangulation to the third grup. We have taken 1 cc blood from the auricular vein from each rabbit at 0, 15, 30, 60, 120 minutes and procalcitonin value is measured by immunoluminometric metod. İn all the time procalcitonin values were normal in the control and simple obstruction grup but in the strangulation grup at 30 minutes we performed 1, at 60 minutes 2 and 120 minutes 7 elevated procalcitonin values. At 120 minutes the elevation was istatistically significant (P<0,05). Key words: Strangulation ileus, procalcitonin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery