The Problems of Teachers Offering Science and Technology Courses in Primary Schools - Türkoğlu, İsmail; Dağ, Tuba (Fırat University, 2018)
This study was conducted to determine the problems faced by science and technology teachers in primary schools in Elazig. The population of the study was conducted in the 2011-2012 academic year by teachers working in primary schools in the province of Elazig; and the sample consists of 50 randomly selected teachers working in primary schools in Elazig province and district centers. The questionnaire was applied to the classroom teachers teaching the 4th and 5th grades of the first stage primary schools and to the science teachers teaching the second stage students. According to the findings of the study, it was determined that science and technology teachers experience more difficulties in the pre-process and measurement evaluation stages compared to classroom teachers, while in the process, the classroom teachers experience more difficulties than science and technology teachers. It was determined that female teachers face more problems compared to male teachers in terms of science and technology course, practice process of this course and its curriculum. A significant difference was determined in favor of teachers who have a seniority of 0-5 years compared to ones who have 16 or more years of seniority and in favor of those who hold a master's degree.

Bu araştırma Elazığ ilindeki ilköğretim fen ve teknoloji dersini yürüten öğretmenlerin öğretim sürecince yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Elazığ iline bağlı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenler; örneklemini ise, Elazığ il ve ilçe merkezlerindeki ilköğretim okullarında rastgele seçilen ve fen bilgisi dersini yürüten 50 öğretmen oluşturmaktadır. Hazırlanan anket ilköğretim birinci kademe 4. ve 5.sınıflarını okutmakta olan sınıf öğretmenleri ile ikinci kademe fen bilgisi derslerini yürüten fen bilgisi öğretmenlerine uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, süreç öncesi ve ölçme değerlendirme aşamalarında fen ve teknoloji öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerine oranla daha fazla güçlük yaşadığı, süreçte ise sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji öğretmenlerine oranla daha fazla güçlük yaşadığı belirlenmiştir. Fen ve Teknoloji dersini yürüten öğretmenlerinin uygulamada karşılaştıkları sorunlarda, Fen ve Teknoloji dersi ile ilgili karşılaşılan sorunlarda ve Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programıyla ilgili sorunlarda cinsiyet açısından kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere oranla daha fazla sorun yaşadığı belirlenmiştir. Sıfır-5 yıl ile 16 yıl ve üzeri kıdemi olanlar arasında 0-5 yıl kıdemi olanların lehine, yüksek lisans eğitimi açısından da yüksek lisans yapan öğretmenler lehine anlamlı farklılık belirlenmiştir.
İlköğretimde Fen ve Teknoloji Dersini Yürüten Öğretmenlerin Öğretim Sürecinde Yaşadıkları Sorunlar (Elazığ İli Örneği)