Erişkin Hastalarda COVID-19 Pandemisinin Katarakt ve Cerrahisi Üzerine Etkisi: Retrospektif Çalışma - Canleblebici, Mehmet; Çatak, Onur; Balbaba, Mehmet; Yıldırım, Hakan; Aydemir, Orhan; Çeliker, Ülkü (My University, 2023)
Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus disease-2019 (COVID-19)] pandemisinin katarakt cerrahisi üzerine etkilerinin de- ğerlendirilmesi. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde 2020 yılının 7. ayı ve 2021 yılının 1. ayı arası 1. grup ve aynı ayların 1 yıl öncesi katarakt cerrahisi yapılan hastalar 2. grup olarak belirlendi ve hastaların görme keskinliği, katarakt tipleri ve komplikasyonlar gibi klinik ve demogra- fik özellikleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Birinci grupta 113, 2. grupta 629 hasta opere edilmi şti. Sırasıyla ortalama hasta yaşı 68,4±13,8 ve 63,9±14,7 yıl iken, erkek hasta oranı %57,3 ve %49,6 idi. En iyi düzeltilmi ş görme keskinli ği (E İDGK) ondal ık sistemle ilk grupta perioperatif 0,08±0,09 ve 6. ayda 0,74±0,19 iken; ikinci grupta 0,33±0,22 ve 6. ayda 0,82±0,13 olarak ölçüldü. En sık izlenen katarakt tipleri ilk grupta %25,7 arka supkapsüler katarakt (ASKK), %20,4 matür katarakt iken 2. grupta ise %21,6 ASKK, %21,5 Derece 3 nük- leer katarakttı. Perioperatif en sık komplikasyonlar ise ilk grupta %3,5 arka kapsül rüptürü, %2,7 kapsüloreksisin perifere uzanmas ı ve %1,8 Arjantin bayrağı bulgusu iken, 2. grupta bu oranlar s ırasıyla %1,4, %1,7 ve %0,3 olarak görüldü. İlk grup ikinci grupla k ıyaslandığında yaş, EİDGK, sistemik hastalık sıklığı, ek patolojiler, katarakt tipleri, korneal ödem ve komplikasyon aç ısından anlaml ı fark izlendi (p<0,05). Sonuç: COVID-19 pandemisi sonrası daha çok olgunlaşmış katarakt tipleri, komplikasyon oranlarında artış ve EİDGK daha düşük izlenmiştir. Göz hekimleri, bu negatif etkileri ortadan kald ırmak için gerekli önlemlerle bu hastalara daha önce ulaşmalıdırlar. Teletıp gibi modern teknolojilerin pandemi döneminde kullan ımı bu erişimi artı- rabilir.
Keywords: COVID-19 pandemisi; katarakt cerrahisi; fakoemülsifikasyon