DİJİTAL PAZARLAMA VE KADIN GİRİŞİMCİLER - ALTUNYUVA, BAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2025)
DİJİTAL PAZARLAMA VE KADIN GİRİŞİMCİLER Başar ALTUNYUVA Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİK YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Programı ŞUBAT 2025, Sayfa: X + 63 Bu çalışma, kadın girişimciler ve dijital pazarlamayı birlikte ele alarak bu iki unsura dair temel kavramları, bu kavramların işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde oynadığı roller nedir ve pazarlama stratejilerindeki etkileri nelerdir, kadın girişimcilerin dijital pazarlamaya olan bakış açıları nedir, dijital pazarlamayı başarıyla girişimlere uyarlamak mümkün mü gibi sorulara cevap aramaktadır. Ayı zamanda geleneksel ve dijital pazarlama arasındaki farkların kıyaslanmasını da içermektedir. Dijital pazarlama, internet ve dijital teknolojilerin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmada kullandığı en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Çalışma kapsamında kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar, ekonomiye katkıları ve kadın girişimciliğin tarihsel gelişimi, dijital pazarlamanın tarihsel gelişimi, temel unsurları ve işletmeler açısından sunduğu fırsatlar ele alınmaktadır. İçerik pazarlaması, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, e-posta pazarlaması ve dijital reklamcılık gibi dijital pazarlama araçları, mevcut literatür üzerinden açıklanmakta ve bu araçların pazarlama süreçlerine olan katkıları değerlendirilmektedir. Tez konusu olan çalışmada dijital pazarlamayı kullanan kadın girişimciler kimlerdir, bunlar dijital pazarlama ile ilk ne zaman tanışmışlardır, hangi dijital pazarlama stratejilerini kullanmışlardır gibi sorulara cevap aramakla beraber her geçen gün dijitalleşen günümüz dünyasında ülkemizde dijital pazarlamayı kendini girişimlerine uygulayan kadınlar kimlerdir gibi diğer merak uyandıran durumların aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu sorulara cevap olarak kadın girişimcilerden elde edilen verilerin tablolara dönüştürülmesi tekniğinde NVİVO uygulaması kullanılmıştır. Tablolardan elde edilen sonuçlarda detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dijital pazarlamanın işletmelere müşteri ilişkilerini güçlendirme, marka bilinirliğini artırma ve rekabet avantajı sağlama gibi önemli faydalar sunduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, dijital pazarlama süreçlerinde veri analitiği ve teknolojinin kullanımıyla, işletmelerin hedef kitlelerini daha iyi anlayarak daha etkili stratejiler geliştirebileceği ifade edilmektedir. Bu çalışma, dijital pazarlamanın işletmelerin gelecekteki başarıları üzerindeki kritik önemini kavramak ve bu alandaki mevcut bilgi birikimini genişletmek amacıyla hazırlanmıştır. Literatürde kadın girişimciliği kavramları farklı zamanlarda farklı konu başlıklarıyla ele alınmakla beraber bu çalışmada da kadın girişimcilik kavramı farklı konu başlıkları altında detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Özellikle Türk kadın girişimcilerin hem İslamiyet'le beraber hem de Anadolu'daki varlıklarıyla beraber ekonomiye yaptıkları katkılar ve girişimlerine yer verilmeye çalışıldı bunlara ek olarak kadın yoksulluğu ve cam tavan sendromu da kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar arasına eklenerek detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışıldı. Bu nedenle hem kadın girişimcilerin hem de dijital pazarlama kavramının bir arada incelenerek çalışmaya dahil edilmesi, literatüre sağladığı katkı ile dijital pazarlamanın teorik altyapısını güçlendirmektedir. Anahtar Kelimeler: Kadın girişimciler, Dijital pazarlama, Dijital dönüşüm, Girişimciler, Pazarlama,
Digital marketing and women entrepreneurs
Keywords: İşletme