ABDULLATİF HARPUTİ ve YENi KELAM iLMİ - Yar, Erkan (Fırat University, 1997)
Günümüz kelamcılan, genel olarak, kelam ilminin teşekkülünden itibaren bazı evreler geçirdiğini kabul etmektedirler. Kelam ilminin bu evreleri, Gazzali ile birlikte son bulmakta ve ondan sonraki dönem, klasik dönem olarak isimlendirilmektedir. Yine günümüz kelamcılarından bazıları, kelam ilminin bu klasik döneminden sonra, asrımızda, "yeni kelam ilmi" adı altında isimlendirilen bir döneme girdiği görüşündedirler. Bu görüşte olanlar, bu dönem içerisinde, Abdullatif Harputi ve onun "Tenkihu'l Kelam" adlı eserine ayn bir vermektedirler.ı Fakat, yeni kelam ilminin en önemli şahsiyetlerinden biri olarak gösterilmesine rağmen, Harputi'nin gerek eserlerine, gerekse eserlerindeki görüşlerine, hak ettiği değerin verildiğini söylememiz hayli güçtür.2 Bu nedenle, bu makalemizde, Harputi'nin görüşlerini ve Onun yeni kelam ilmi içerisindeki yerini değerlendirmeyi amaçlamaktayız.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları