COVİD-19 PANDEMİSİNE YÖNELİK T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN AFİŞ TASARIMLARININ İNCELENMESİ - Özpolat, Kainat (My University, 2020)
Bu çalışma; afiş tasarımının COVİD-19 pandemisini anlatmadaki rolüne, T.C. Sağlık Bakanlığınınyaptığı COVİD-19 pandemisine yönelik afişler kapsamında, bir bakış açısı geliştirmektedir. Bu açıdanbakıldığında afişin; hem salgın hastalıkları anlatmada, hem de korunma yöntemlerinin tanıtımında önemli biryere sahip olduğu söylenebilir. Bakanlığın salgın başladıktan hemen sonra yapmış olduğu afişlerin, tümvatandaşlara hızlı bir şekilde ulaştırılmasında, teknolojinin yardımı göz ardı edilemez. Afişler, grafik tasarımve teknoloji işbirliğiyle kitlelerin üzerinde farkındalık oluşturmuştur. Afişin ilk çıkışına baktığımızda, duyuruniteliği olması, afişin bu gibi konularda işlevselliğini arttırmıştır. Salgın hastalıklarda; afişlerin korunmayöntemlerini anlatma ve toplumsal farkındalık oluşturmada, gerekli etkiyi sağladığı görülmektedir. Grafikürünü olarak afiş, birçok toplumsal olay içinde kendisine yer bularak, tanıtım veya kamu yararına olacak birbilgilendirmeyi, doğru zamanda ve hızlı bir şekilde hedef kitleye ulaştırmaktadır. Afişler tasarlanırken bellikriterlere göre oluşturulduğunda hedef kitleye mesajı iletmede başarılı olabiliyorlar. Tasarım yapılırkenmesaj-imge bütünlüğü, sözsel hiyerarşi ve mesajı iletmedeki başarısı değerlendirme kriterlerine bağlıkalınmasıyla mümkün olabilir. Görsel iletişim aracı olan afişler tasarlanırken değerlendirme kriterleridikkatle irdelenmeli ve tasarım üzerinde hayata geçirilmelidir. Verilen mesaj algılanabilir olmalı, mesajlaruyarıcı olmalı, mesajlar dikkat çekici unsurlar barındırmalı, karmaşıklıktan uzak olmalı, tipografi okunaklıolmalı, mesajların uzun olmamasına dikkat edilmeli ve tasarımdaki renkler parlak imgeler ise yeterlibüyüklükte olmalıdır.Sağlık Bakanlığının COVİD-19 salgını kapsamında yapmış olduğu afişlerin, afiş değerlendirmekriterleri ölçü alınarak yapılan incelemesi sonucu başarılı olduğu ve toplum üzerinde olumlu etkilergösterdiği söylenebilir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı