MASTERCAM PROGRAMI İLE DİK İŞLEM MERKEZLİ FREZE TEZGÂHINDA HELİSEL DİŞLİLERİN İMALATI - Karaca, Faruk (Fırat University, 2011)
Dişli çarklar, uzun zamandan beri farklı uygulamalarda kuvvet ve hareket ileten eleman olarak kullanıl-maktadır. Son yıllarda bu dişlilerin imalatları konusunda birçok metot geliştirilmiştir. Bunlar arasında en yaygını olanı ise nümerik kontrollü tezgahlarla yapılan üretimlerdir.   Nümerik kontrollü tezgahlar bilindiği üzere fonksiyonu bilinen eğrileri de işleyebilmektedir. Bunun için dişlilerin dişlerinin eğri fonksiyonlarının elde edilmesi gerekmektedir. Eğri fonksiyonları belirlendikten sonra fonksiyona uygun eğrilerin bir çizim veya grafik programında elde edilmesi gerekir. Bu açıdan CAD ve CAM programları hayli kullanışlıdır.   Bu çalışmada AUTOCAD ve MASTERCAM programları kullanılarak gerekli çizimler ve işleme parametreleri gerçekleştirilerek DYNA 2900 MYTE marka nümerik kontrollü freze tezgahında silindirik helisel bir dişli imal edildi.