GEÇİCİ KÖY KORUCULARI ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - ÖNDER, MEHMET SEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
"Köy Korucuları Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma" başlıklı bu çalışma, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görev yapan Geçici Köy Korucuları üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıdır. Bu araştırmanın örneklemi 245 Geçici Köy Korucusu oluşturmaktadır. Ayrıca bu çalışma kapsamında 18 Geçici Köy Korucusu, koruculuğu bırakmış 5 eski Geçici Köy Korucusu, 12 sivil vatandaş, bazı kamu yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile enformel görüşme yapılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti güvenlik politikaları içerisinde önemli yer tutan köy koruculuğu sisteminin olumlu ve olumsuz yönleri, köy korucularının sosyo-kültürel ve ekonomik profilleri ile yaşadıkları sorunlar, aşiret yapısı ile köy koruculuğu sisteminin ilişkisi, kamu yöneticileri ile köy korucularının güven ilişkisi araştırılmıştır. Köy korucularının, PKK ve Kürt sorununa bakış açısı, devlet algısı ve bölge insanın koruculuk sistemine yaklaşımı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca köy korucularının, sistemin kaldırılması konusundaki görüşleri ve kaldırılması sonrası oluşabilecek muhtemel durumların belirlenmesi hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler: Köy Koruculuğu Sistemi, Köy Korucuları, Korucular ve PKK

Titled as ?A Sociological Research On Temporary Village Guards?, this is a field research study carried out on the temporary village guards who work in the Eastern and Southeastern Anatolia Region of Turkey. Sample of this research includes 245 temporary village guards. Moreover, informal interview was carried out with 18 temporary village guards, 5 old village guards, 12 civil citizens, public administrator and representative of non-govermental organizations. Advantages and disadvantages of village guard sytem, sociocultural and economic profile of village guards and their problems, the relation between tribe structure and village guard system, trust relation between public administrator and village guards are researched in this study. Village guards? perspectives on PKK and Kurdish problem, village guards? perception of state and local people?s viewpoint on village guard system are attempted to be identified. In addition, village guards? opinions on abolition of the system and possible situations after the abolition are aimed to be established. Key Words: Village Guard System, Village Guards, Guards and PKK
A sociological research on temporary village guards
Keywords: Sosyoloji