Adiponektin Düzeyleri ile Metabolik Sendrom, Tip 2 DiyabetesMellitus ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkininDeğerlendirilmesi - Yakar, Burkay; Önalan, Erhan; Barım, Abdullah Önder; Gürsu, Mehmet Ferit (My University, 2021)
Amaç: Metabolik sendrom (MetS) koroner kalp hastalığı, Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) ve birçokkardiyometabolik hastalık ile ilişkili olan yüksek prevalansa sahip önemli bir halk sağlığı sorunudur.MetS patofizyolojisinin araştırılması ve görülme sıklığını azaltmak ve erken müdahalede bulunmakiçin uygun ve spesifik tarama markerlarının önemli olduğu bildirilmiştir. Araştırmada MetS ve ilişkiliendokrinopatilerin etyolojisinde rol aldığı düşünülen Adinopektinin sağlıklı bireyler ile vaka grubuarasında ki ilişkisinin araştırılması ve Adinopektin düzeylerinin MetS ve ilişkili bozukluklarda kirolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Vaka-kontrol araştırma; Haziran 2011 ile Ocak 2012 tarihleri İç Hastalıklarıpolikliniğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İç Hastalıkları uzmanı tarafından tanısı konan 18T2DM hastası, 18 bozulmuş açlık glukozu (BAG) olan, 18 bozulmuş glukoz toleransı (BGT) olan, 18MetS tanısı olan vaka grupları ile kontrol grubunu oluşturan 16 sağlıklı katılımcı dahil edilmiştir.Katılımcıların yaş, cinsiyet, boy, kilo ve bel çevresi ve kan basıncı değerleri sosyodemografik anketformu ile elde edilmiştir. Açlık plazma örneklerinden adiponektin ve biyokimyasal parametrelerölçülmüştür. Bulgular: Serum adiponektin düzeyleri; T2DM (P<0.001), BGT (P<0.01) ve MetS (P<0.05)gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük saptandı. Vaka gruplarınınkarşılaştırılmasında T2DM grubunda ki katılımcıların adiponektin düzeyleri BAG grubu (P<0.001) veMetS grubuna (P<0.01) göre anlamlı şekilde düşük saptanmıştır. Adiponektin düzeylerinin düşükolduğu BGT, T2DM ve MetS’lu katılımcıların glukoz, LDL, VLDL, trigliserit, HbA1c ve kan basınçlarıkontrol grubuna göre daha yüksek saptandı. Sonuç: Yağ dokudan salgılanan adiponektinin BGT, MetS ve T2DM ile ilişkili olduğu saptanmıştır.Adiponektin seviyelerinde ki azalmanın bireylerde artmış lipid, glukoz, kan basıncı ile ilişkili olduğuve bel çevresi ve obezite artışına neden olduğu düşünülmüştür.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji