SOĞUTUCU AKIŞKANLARIN KULLANILDIĞI ISI BORULU GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN KULLANILABİLİRLİĞİNİN DENEYSEL VE TEORİK OLARAK ARAŞTIRILMASI - YÜKSEL, TAHSİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmada; güneş enerjisi ile su ısıtmada yeni bir yöntem olarak;ısı boruları içeren iki fazlı ve tabii dolaşımlı güneş kollektörü incelenmektedir. Bu amaçla, iki fazlı bir güneş kollektörü imal edildi ve deneysel sonuçlar teorik sonuçlarla karşılaştırıldı. Değişik soğutucu akışkanlar kollektöre dolduruldu ve aynı şartlar altında denendi Sistemin verimini belirleyen önemli fiziksel ve geometrik parametrelerin etkisi araştırılmış, elde edilen sonuçlar grafikler halinde verilmiştir. En yüksek kollektör verimi Freon 12 için elde edildi. Anahtar Kelimeler: Isı Borusu, Güneş Kolektörü, İki Fazlı Güneş Kolektörü, Kaynama Sıvılı Güneş Kolektörü, Soğutucu Doldurmalı (Akışkanlı) Güneş Kolektörü
Experimentally and theoretically investigation of availability of solar collector with heat pipe using refrigerant
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering