TİP 1 DİYABETES MELLİTUS TANISIYLA TAKİP EDİLEN ÇOCUKLARDA DİYABETİK NEFROPATİ'NİN ERKEN BELİRTECİ OLARAK PLAZMA VE İDRARDA GELSOLİN, ADİPSİN, TAURİN DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - GÜDÜL, ARZU GÜLNAR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Diabetes mellitus (DM) insülin sekresyonu, insülinin dokular üzerindeki etkisi veya her ikisinin de bozulması sonucunda oluşan hiperglisemi ile karakterize bir metabolik hastalıktır. İdrarda bakılan mikroalbumin hali hazırda diyabetik nefropati tanısı için en kıymetli parametredir. Bu çalışmada mikroalbuminürisi olan ve olmayan tip 1 diyabetik hasta gruplarının plazmalarında ve idrarlarında Nötrofil Jelatinaz İlişkili Lipokalin (NGAL), Taurin, Gelsolin ve Adipsin düzeylerini ölçerek, bu parametrelerin diyabetik nefropatinin erken tanısındaki kullanılabilirliklerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniğinde 5-18 yaş arası Tip 1 Diyabet tanısıyla (HbA1C >6,5%, açlık kan şekeri?126 mg/dl, tokluk kan şekeri ?200 mg/dl) takip edilen 50 hasta çocuk ve Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Çocuk Kliniğine rutin kontrol amacıyla başvuran sağlıklı 30 çocuk kontrol grubu olarak dahil edildi. Bu grupların biyokimyasal parametreleri hastane kayıtlarından elde edildi. Ayrıca katılımcılardan eş zamanlı olarak 5 ml kan ve 10 ml idrar örneği alındı. Biyolojik numunelerde gelsolin, adipsin, taurin, NGAL düzeyleri çalışıldı. Literatürle uyumlu şekilde idrar ve serumdaki NGAL seviyeleri Tip1 DM'li çocuklarda kontrol grubundaki çocuklara göre anlamlı şekilde daha yüksekti. Tip 1 DM'li çocuklarda taurin ve gelsolin seviyeleri hem serum hem de idrarda, kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulundu. Adipsin ise Tip 1 DM'li çocukların serumunda kontrol grubuna göre daha düşük iken, idrar adipsin seviyelerinde iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuçlara göre artan NGAL, azalan taurin ve gelsolin diyabetik nefropatinin (DN) tanısında önemli bir belirteç olduğu ve bahsi geçen parametrelerin plazma seviyelerinin idrardaki konsanstrasyonları ile paralellik göstermesinden dolayı; idrar düzeylerinin ölçümünün gelecekte diyabetik nefropatinin tanı ve takibinde hasta konforu açısından (invaziv olmadığından) tercih edilebilecek önemli bir metod olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Adipsin, diyabetik nefropati, gelsolin, NGAL, taurin

Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disease characterized by hyperglycemia caused by insulin secretion or the effect of insulin on tissues, or both. Urine microalbumin is currently the most valuable parameter for the diagnosis of diabetic nephropathy (DN). In this study, we aimed to investigate the usability of Neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL), Taurine, Gelsolin and Adipsin levels in the early diagnosis of diabetic nephropathy by measuring these parameters in the plasma and urine of healthy controls and type 1 diabetic patients with and without microalbuminuria. In this study, 50 pediatric patients with type 1 diabetes mellitus (HbA1C> 6.5%, fasting blood glucose ?126 mg/dl, postprandial blood glucose ?200 mg/dl) who were followed up at the Pediatric Endocrine Outpatient Clinic of Fırat University Hospital between the ages of 5 and 18 years were evaluated. 30 healthy children without diabetes who applied to the general pediatric outpatient clinic of Fırat University Hospital for routine follow-up were selected as the control group. Biochemical parameters of these groups were obtained from hospital records. In addition, 5 ml blood and 10 ml urine samples were taken simultaneously. Gelsolin, adipsin, taurine and NGAL levels were studied in biological samples. Consistent with the literature, urinary and plasma NGAL levels were significantly higher in children with Type 1 DM than in the control group. In children with type 1 DM, taurine and gelsolin levels were significantly lower in plasma and urine compared to the control group. Adipsin was lower in the plasma of children with Type 1 DM compared to the control group, whereas there was no significant difference in urine adipsin levels between the two groups. According to the results, increasing NGAL, decreasing taurine and gelsolin are important markers in the diagnosis of DN, and since these parameters show a parallel with urine; we think that urine is going to be an important biological fluid (urine) in the diagnosis and follow-up of DN for patient comfort (not invasive). Keywords: Adipsin, diabetic nephropathy, gelsolin, NGAL, taurine,
Gelsolin, adipsin and taurine levels in plasma and urine as an early indicator of diabetic nephropathy in children with TYPE 1 diabetes mellitus
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları