TIKANMA İKTERİ OLUŞTURULAN RATLARDA MELATONİN VE LAKTULOZUN KARACİĞER VE BÖBREKLERE OLAN ETKİLERİ - ÇETİNER, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2000)
Tıkanma sarılığında organizmada birçok sistem olumsuz yönde etkilenmektedir. Özellikle karaciğer ve böbrekler üzerine olan olumsuz etkiler yüksek morbidite ve mortalite oranlarına neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı olay güncelliğini korumakta ve yeni araştırmaların yapılmasına gerek duyulmaktadır. Bu çalışmada tıkanma sarılığı oluşturulan ratlara melatonin ve laktuloz tedavileri uygulanarak karaciğer ve böbreklerdeki gelişebilecek değişiklikler araştırıldı. Çalışmada herbiri 200-250 gr ağırlığında 30 adet yetişkin Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Ana safra kanalları 4/0 ipeklerle bağlanarak eksize edildikten sonra tedavi gruplarına 10 mg/kg/gün dozunda melatonin (İM.) ve 2 ml/gün dozunda laktuloz (orogastrik) 7 gün boyunca uygulandı. 7 gün sonra karaciğer ve böbrekte histopatolojik bulgular, doku MDA seviyeleri ve serum biyokimya parametreleri değerlendirildi. Sonuç olarak; böbreklerde belirgin bir histopatolojik bulgu saptanmadı. Melatonin uygulanan grupta karaciğer hasarı anlamlı bir şekilde azalırken laktulozun karaciğer hasarını koruyucu bir etkisi saptanmamıştır. Anahtar Kelimeler: Tıkanma sarılığı, melatonin, laktuloz.

Lots of systems are affected negatively in obstructive jaundice. Especially the negative effects on liver and kidneys cause high ratios of morbidity and mortality. Because of this, this subject protects its currenty and new investigations are needed to do. İn this study we examine the changes in liver and kidneys of rats in which we form obstructive jaundice by using treatment of melatonin and lactulose. İn this study; each of 200- 250 gr weight, thirty adult male Wistar Albino rats are used. After excision of main bilier ducts by binding with 4/0 silks; melatonin amount of 10 mg/kg7day and lactulose amount of 2 ml/day (orogastric) were applied for 7 days. After 7 days, histopathologic findings of liver and kidney, tissue MDA levels and biochemistry results are evaluated. As a result, there was no significant pathologic finding in kidneys. Although there was meanful decrease in liver damage on the group that was applied melatonine. Effect of protection on liver damage by lactulose wasn't established. Keywords : Obstructive jaundice, melatonin, lactulose. £&£t®AM&:
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery