ELAZIĞ İLİ İÇİN GÜNEŞ ISISI KAZANÇ FAKTÖRÜNÜN YÖNLERE GÖRE DEĞİŞİMİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - Ekici, Betül Bektaş; Aksoy, U. Teoman (My University, 2016)
Bu çalışmada tek bölmeden oluşan bir bina prototipinin yatay ve dört ana yöne bakan düşey yüzeyleri üzerine gelen güneş ışınımı piranometrelerle ölçülmüş ve bir veri kaydedicisiyle kayıt altına alınmıştır. Ölçümler sonucu elde edilen güneş ışınımı verilerinden sayısal bağıntılar yardımıyla güneş ışınımının doğrudan, yayılı ve yansıyan bileşenleri hesaplanmıştır. Ölçümleri yapıldığı 27 Temmuz 2010- 4 Temmuz 2011 tarihleri arasındaki 343 güne ait saatlik Güneş Isısı Kazanç Faktörü (GIKF) değerleri hesaplanarak aylık ortalama saatlik GIKF değerleri elde edilmiştir. Hesaplamalar MATLAB ortamında yazılan bir bilgisayar programı ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak ASHRAE'nin 40° kuzey enlemi için vermiş olduğu değerlerin ölçüm yapılan dönem için hesaplanan GIKF değerlerinden farklı yönler için değişmekle birlikte % 2,3 ile yaklaşık % 90 civarında yüksek olduğu durumlara rastlanmıştır.
Keywords: Mimarlık; Fizik; Uygulamalı; İnşaat Mühendisliği