KABLOSUZ MULTİMEDYA SENSÖR AĞLARDA (WSN) GÜVENLİ VERİ İLETİŞİM İÇİN ALTERNATİF BİR UYGULAMA - BARUT, CEBRAİL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kablosuz multimedya algılayıcı ağlar çok farklı ortamlarda (kara, deniz ve yeraltı) kullanılmaktadır. Herhangi bir altyapı kurulum maliyeti gerektirmeyen bu ağlarda kullanılan algılayıcı düğümlerin sınırlı bir enerji kaynağına sahip olması nedeniyle, sistem ömrünün uzun olması için enerjinin verimli bir şekilde kullanılması problemi ortaya çıkmıştır. Medya verisi (ses veya görüntü) sıkıştırılabilir bir veri türüdür. Algılayıcı düğüm tarafından veri transferi aşamasında maksimum enerji tüketimi gerçekleştirilir. Bu bağlamda veri boyutunun azaltılması tüketilen enerji miktarını azaltmaktadır. Bu çalışmada kablosuz multimedya algılayıcı ağlarda kullanılabilecek ve resim sıkıştırma performansını arttırmayı amaçlayan bir yöntem geliştirilmiştir. Yöntem algılayıcı düğümün daha önce çekmiş olduğu varsayılan bir referans resmi (arka plan) ile mevcut durumda çektiği resim (ön plan) arasında değişen alanlarda, değişim derecesine göre sıkıştırma işlemi gerçekleştirme esasına dayanmaktadır. Önerilen yöntem önemsiz olarak nitelenen alanda bir tek sınıflandırma yapmasına karşın; önemli olarak nitelenen alanda önem derecesine göre farklı sayıda sınıflandırma yaparak sıkıştırma işlemi gerçekleştirmektedir. Ayrıca sıkıştırılmış olan verinin yetkisiz kişiler tarafından ele geçirilmesini engellemek amacıyla iletilecek olan verinin boyutunda önemli bir artış olmadan bir şifreleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

Wireless multimedia sensor networks are used in many different environments (land, sea and underground). The fact that the sensing nodes used in these networks, which do not require any infrastructure installation costs, have a limited energy source, has caused the problem of efficient use of energy for long system life. Media data (audio or video) is a compressible data type. Maximum energy consumption is realized by the sensor node in the data transfer stage. In this context, reducing the data size reduces the amount of energy consumed. In this study, a method which can be used in wireless multimedia sensor networks and which aims to improve image compression performance has been developed. The method is based on performing compression according to the degree of variation in the areas varying between a presumed reference picture previously taken by the sensor node and the picture it is currently taking. With the proposed method, it performs compression process according to the importance level in the area which is considered important. In addition, an encryption process was performed without increasing the size of the data to be transmitted in order to prevent the unauthorized persons from capturing the compressed data.
An alternative application for Secure Data Communication in wireless multimedia Sensor Networks (WMSN)
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol