İneklerde Subklinik Mastitislere Sebep Olan Bakteri Türüne Göre Sütteki Th1/Th2 Sitokin Dengesinin Belirlenmesi - Rışvanlı, Ali; Şafak, Tarık (My University, 2020)
Bu projede, ineklerde subklinik mastitislere sebep olan bakteri türlerine (Escherichia coli, Streptococcus agalactiae ve Staphylococcus aureus) göre sütteki Th1/Th2 sitokin dengesinin belirlenmesi amaçlandı. Th1 sitokinler olarak sütte Tümör Nekroz Faktör alfa (TNF-?), Interferon gamma (IFN-?), Interlökin-2 (IL-2) ve Th2 sitokinler olarak ise Interlökin-4 (IL-4), Interlökin-5 (IL-5) Interlökin-10 (IL-10) düzeyleri ölçüldü. Çalısmada 180 adet inek kullanıldı. Seçilen hayvanlara California Mastitis Testi (CMT) yapıldı. California Mastitis Testi negatif olan inekler (n=45) grup 1?i olusturdu. Grup 2: CMT pozitif süt örneklerinde Escherichia coli üreyen inekler (n=45), grup 3: CMT pozitif süt örneklerinde Streptococcus agalactiae üreyen inekler (n=45) ve grup 4: CMT pozitif süt örneklerinde Staphylococcus aureus üreyen ineklerden (n=45) olusturuldu. Süt numunelerindeki somatik hücre sayımı Cell Counter kullanılarak, süt komposizyon analizi Laktoscan cihazı kullanılarak ve sitokin analizleri ise spesifik ticari ELISA kitleri kullanılarak yapıldı. Yapılan analizler sonucunda Escherichia coli grubunda süt TNF-? (483,10±27,84 pg/ml) ve IFN-? (78,66±13,06 pg/ml) konsantrasyonu en yüksek degerde bulunurken, IL-2 (7,66±0,35 pg/ml) en düsük konsantrasyonda bulundu. Süt IL-4 (343,15±42,15 pg/ml) konsantrasyonu ise en düsük CMT - grubunda tespit edildi. Süt IL- 5 (9,90±0,40 pg/ml) konsantrasyonu en yüksek Streptococcus agalactiae grubunda iken, süt IL-10 (9,35±0,16 pg/ml) konsantrasyonu ise en yüksek Staphylococcus aureus grubunda bulundu. Ayrıca, süt SHS düzeyi arttıkça süt TNF-? ve IFN-? konsantrasyonu azalırken, IL-5 konsantrasyonunda artıs görüldü. Ancak, IL-2, IL-4 ve IL-10 konsantrasyonlarının SHS degisikliginden etkilenmedigi tespit edildi. Escherichia coli grubundaki yag oranı en yüksek degere sahip iken, yagsız kuru madde, protein, laktoz ve mineral madde oranı ise en düsük bu grupta tespit edildi. Sonuç olarak, elde edilen veriler ısıgında subklinik mastitis nedeniyle sütün kompozisyonunda ve sitokin konsantrasyonunda degisiklikler oldugu tespit edildi. Buna baglı olarak Escherichia coli kaynaklı mastitisli sütlerde Th1/Th2 polarizasyon dengesinin Th1 yönüne kaydıgı belirlendi. Staphylococcus aureus ve Streptococcus agalactiae mastitisli sütlerde ise Th1/Th2 polarizasyon yönünün Th2 yönünde oldugu görüldü. Elde edilen bu sonuçlarla Escherichia coli kaynaklı mastitislerden korunmak için immün sistemin Th1 yönünde desteklenmesi, Staphylococcus aureus ve Streptococcus agalactiae kaynaklı mastitisten korumak için de Th2 yönünde desteklenmesi gerektigi gözlemlendi. Yani, Escherichia coli?ye baglı mastitis vakalarında hücresel immünitenin güçlü tutulması gerekirken, Staphylococcus aureus ve Streptococcus agalactiae mastitislerinde ise hümoral immünitenin desteklenmesi gerektigi kanaatine varıldı.
15.10.2020
Keywords: Subklinik mastitis; th1/th2 sitokin; ınek