NUMUNE MESNET ARALIĞI VE BOYUTUNUN BETONUN ÇARPMA DAYANIMINA ETKİSİ - KINA, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Beton ve betonarme elemanlar kullanım yerlerine göre farklı etkilere maruz kalırlar. Bu etkilerden basınç ve çekme kuvvetlerine karşı betonun davranışı üzerine bir çok araştırma yapılmış olmasına karşın betonda çarpma dayanımı etkileri yeterince araştırılmamıştır. Betonarme yapıların etkisi altında kaldığı, davranışı en az bilinen yükleme tipi çarpma yüklemesidir.Bu çalışmada numune mesnet aralığı ve boyutunun betonun çarpma dayanımına etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çarpma mukavemetinin belirlenmesi için yapılan deneylerde max. agrega çapı 16 mm. olan, üç farklı a/D oranına (0,1-0,2 ve 0,3) ve iki farklı L/D oranına (2,5 ve 4) sahip 6 seri numune hazırlanmıştır.Hazırlanan her serideki numunelerin basınç, eğilmede çekme, yarmada çekme ve çarpma dayanımlarının belirlenmesi için deneyler yapılmıştır.Deneyler sonucunda, mesnet aralığı arttıkça numunenin kırılması için gereken enerjinin azaldığı, boyut arttıkça da kırılması için gereken enerjinin arttığı görülmüştür.

Concrete and reinforced concrete elements are exposed to different effects according to place of use. A lot of researches have been done for some of these effects like the behaviors of concrete against the compressive and tensile forces but the effect of impact resistance has not been investigated sufficiently. The least well known loading type is the impact loading that are affecting on to RC structures.In this study, it was investigated the effect sample of support spacing and size of sample to concrete of impact strength. At carried out tests to determine of impact resistance, 6 series specimens has prepared that they has got max. aggregate size 16 mm and three different a/D ratios (0,1-0,2 and 0,3) and two different L/D ratios (2,5 and 4).There were some experiments for determining the compressive strength, strength of flexural, strength of splitting and strength of impact for the prepared samples.As a result of the experiments,the energy requirement to break the sample decreases with increasing range of simple support and also the energy requirement to break the sample increased with increasing length of simple support .
The effect sample of support spacing and size of sample to concrete of impact strength
Keywords: Teknik Eğitim