ELAZIĞ BÖLGESİ KANATLI YEMLERİNDE BULUNAN MANTAR TÜRLERİ İLE BAZI MİKOTOKSİNLERİN DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - DOĞUKAN, NURHAN ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu araştırma, Elazığ bölgesi fabrika ve işletmelerinden alınan kanatlı yem hammaddeleri ve karma yemlerindeki küf mantarı sayılan ile aflatoksin ve Okratoksin A düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yem hammaddeleri ve karma yemlerin ham su düzeyleri arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). Alınış yerlerine göre küf mantarı sayılan, yem hammaddelerinden en çok mısırda (2.3x1 O**), fabrika karma yemlerinden de etlik piliç yeminde (9.5x1 04) bulunmuştur. Küf mantarı sayıları ortalama olarak yem hammaddeleri için 1.0x 1 04 adet/g, fabrikadan alman karma yemler için 2.3x1 04 adet/g ve işletmelerden alınan karma yemleri için 5.6x1 04 adet/g olarak tespit edilmiştir. İzole edilen küf mantarları Aspergillus, Penici İH um, Fusarium, Rhizopus ve Mucor türleridir. Vem hammaddelerinden mısırda predominant küf mantan %15 lik oranla Fusarium, arpada $33.33 ile Mucor, buğdayda 133.33 ile Fusarium ve Rhizopus türleri, soya fasulyesi küspesinde $28.57 ile A.fumigatus, Rhizopus ve Mucor, balık ununda 133.33 ile Fusarium, pamuk tohumu küspesinde de 116.66 ile A.glaucus, A.ochraceus, Fusarium, Rhizopus ve Mucor, et-kemik ununda ise 116.66 ile A.flavus, A.paraciticus, A.versi color, Fusarium ve Mucor türleri tespit edilmiştir. Karma yemlerden de ise etlik civciv yeminde en çok &5Ö.0 ile Rhizopus, yumurta civciv yeminde $37.50 lik bir oranla Penicillium ve Mucor, piliç büyütme yeminde %40 lik oranla Rhizopus, piliç geliştirme yeminde 150 ile Penicillium, etlik piliç yeminde &57.14 ile Fusarium, yumurta yemi l.döneminde %66.66 ile A.flavus, ll.dönemde 157.14 lik bir oranla Mucor türlerine rastlanılmıştır.Yem örneklerinde ince tabaka kromatografi yöntemi ile Aflatoksin Bj B2, Gj, 62 ile Okratoksin A analizi yapılmıştır. Aflatoksin B\ 22 yem örneğinde (^ 21.78) ortalama 5.314 ppb düzeyinde, Aflatoksin B2/ 2 örnekte (% 1.98) ve Aflatoksin Gj 1 örnekte {% 0.99) iz düzeyde tespit edilirken, Aflatoksin G2 ye rastlanılmamıştır. Öte yandan, Okratoksin A, 6 yem örneğinde {% 5.94) ortalama 1.9 ppb düzeyinde bulunmuştur. Depolama süresi ile Aflatoksin ve Okratoksin A düzeyleri arasında olduğu gibi ham su düzeyi ile toksin düzeyleri arasında da yakın bir bağıntı tespit edilmiştir.

This study was carried out to obtain numbers of mould, levels of aflatoxins and Ochratoxin A of 101 samples in mixed poultry feed and feed ingredients. Samples were collected from grower and feed production places. The difference between the moisture level of feed ingredients and mixed feed were significant (P<0.05). The average mould counts were the higest in corn (2.3x1 Q4 number/g), in chicken feed (3.1x104) taken from feed production places and in chicken feed collected from farms. The average mould counts in feed ingredients and mixed poultry feeds taken from feed production places and farms were 1.0x1ü4, 2.3x1 04 and 5.6x1 04 number/g, respectively. Species of mould identified were Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizopus and Mucor. The predominant species of mould found in feed ingredients were Fusarium in corn, Mucor in barley, Fusarium and Rhizopus in wheat, A.fumigatus, Rnizopus and Mucor in soybean meals, Fusarium in fish flour, A.glaucus, A.ochraceus, Fusarium, Rhizopus ve Mucor in cotton seed meals, A.flavus, A.paraciticus, A.versicolor, Fusarium and Mucor in meat- bone flour. Whereas, the predominant mould of broiler starter feed, laying starter feed, broiler growth feed, broiler finishing feed, chicken feed, laying feed (first period )and laying feed (second period) were Rhizopus (501), Penicillium and Mucor (37.50 I), Rhizopus (40 1), Penicillium (50 %), Fusarium (57.141), A.Flavus (6.66 %) and (57.14 1), respectively. A total of 101 samples of poultry feed were analyzed for the rnycotoxins Anatoxin Bj, 62, Gj, 62 and Ochratoxin A using thin layer chromatography. Aflatoxin Bj was detected in 22 (21.78 I) of the 10176 feed samples at an average level of 5.314 ppt». Anatoxin 62 was found in two samples (1.98 %} at the trace level and Aflatoxin 0] was detected in one sample (0.99 %) at the trace amount but, Anatoxin 62 was not determined. Ochratoxin A concentration in feed analyzed was 1.9 ppb.(5.94!S). There were significant relations between Aflatoxin and Ochratoxin A contamination of feeds and their duration of storage. Likewise, there were significant relations between the levels of moisture and aflatoxin and ochratoxin.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine