TİP 2 DİABETES MELLİTUS HASTALARINDA İDRAR MİKROALBUMİNÜRİ KONSANTRASYONLARINA GÖRE SERUM VE İDRAR ADROPİN DÜZEYLERİ - ÖZ, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2014)
Diyabet, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, kronik mikrovasküler komplikasyonlarla seyreden, en önemli komplikasyonlarından biri proteinüri ile karakterize diyabetik nefropati olan, artan sayıda hastanın son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) geliştirdiği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Etiyopatogenezde pekçok peptit yapılı hormon yer almakta olup, son yıllarda keşfedilen adropinin glukoz hemostazında görev almasına rağmen diyabet ve nefropati ile ilişkisi henüz çalışılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada, diyabetik hastalarda, serum ve idrar adropin düzeylerinin belirlenmesi, diabetes mellitus ve diyabetik nefropati ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Normoalbüminürik 20, mikroalbüminürik 20, aşikar albüminürik 20 olmak üzere toplam 60 diyabetik hasta ile kontrol grubunu oluşturmak üzere 20 sağlıklı bireyin serum ve idrar adropin düzeyleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemiyle çalışıldı. Serum adropin düzeyleri aşikar albüminürisi olan gurupla kıyaslandığında sağlıklı kontrol, normoalbüminürik, mikroalbüminürik gruplarında anlamlı olarak düşük saptandı (sırasıyla; p= 0.007, p< 0.001, p= 0.008). Adropinin serum kreatinin ve mikroalbüminüri düzeyleri ile pozitif korelasyon gösterdiği saptandı (sırasıyla p= 0.031, r= 0.242 ve p= 0.001, r= 0.379 ). İdrar adropin düzeyi diyabetik hastalarda sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.001). Normoalbüminürik ve aşikar albüminürik grupla kıyaslandığında mikroalbüminürik grupta idrar adropin düzeyleri düşük tespit edildi (her ikisi için p=0.026). Sonuç olarak; serum adropin düzeylerinin aşikar albüminürik grupta artmış olduğu görülmektedir. Endotelyal fonsiyonlar ve enerji hemostazı ile ilişkili etkinlikleri olan bu peptitin artmış olmasının nedeni renal hemostazı sağlama amaçlı olduğu düşünülebilir. İdrar adropin düzeyinin sadece mikroalbüminürik diyabetik grupta düşük olması, diyabetik nefropatinin klinik olarak tanınabildiği başlangıç döneminde tetiği çeken bir peptit hormon olmasından kaynaklanıyor olabilir. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Diyabetik Nefropati, Adropin.
Microalbuminuria by concentration serum and urine levels of adropin in patients with type 2 diabetes
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları