Rasyona kuru ot yerine mısır silajı katılmasının ruminal fermantasyon, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi, süt verimi ve sütün bileşimi üzerine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Güler, Talat; Akçan, Abdulkahir (My University, 1996)
Bu çalışmada, süt ineği rasyonlanna kuru ot (Kuru ot grubu) yerine mısır silajı (Silaj grubu) katılmasının ruminal fermentasyon, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi (9-10 aylık 6 ivesi toklu üzerinde, deneme 1), süt verimi ve sütün bileşimi (4. laktasyon ayında 6 baş Holstayn süt ineği üzerinde, deneme 2) üzerine etkisi araştırılmıştır. Ruminal fermentasyon ürünlerinden asetik asit, propiyonik asit, butirik asit ve amonyak konsantrasyonları ile pH düzeyinin yemlemeden 1 saat sonra kuru ot ve silaj gruplarında sırası ile 56.01, 53.85; 17.31,16.87; 9.97,13.00 mml/lt; 186.67, 183.29 mg/lt ve 6.31, 6.35, yemlemeden 4 saat sonra da gruplarda sırası ile 52.01, 50.08; 16.50, 16.22; 9.69, 13.70 mml/lt; 151,4, 147.17 mg/lt ve 6.46, 6.45 olduğu görülmüştür. Kuru madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham selüloz , ham yağ ve azotsuz maddenin sindirilme dereceleri ise kuru ot ve silaj gruplarında sırası ile % 71.04, 71.68; 53.30, 57.54.; 71.26, 73.05; 69.40, 70.96; 62.22, 64.38; 82.70, 84.46 ve 74.48, 76.03 olarak bulunmuştur. Yem tüketimi, süt verimi ve yemden yararlanma düzeyleri kuru ot ve silaj gruplarında sırası ile 15.71,15.77; 14.53, 15.86 kg, 1.00, 1.03 kg KM yem/kg süt olduğu tespit edilmiştir. Sütün komponentlerinden kuru madde, kül yağ ve protein düzeylerinin gruplarda sırası ile % 12.40,12.16; 3.95,3.80; 3.68, 3.53 olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada incelenen parametrelere ilişkin gruplar arasındaki farklar, rumen sıvısındaki bütirik asit düzeyi (I h=P<0.01,4 h=P<0.001) hariç, istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Keywords: Protein; süt bileşimi; mısır silajı; sindirilebilirlik; yemden yararlanma; sığır; koyun; inek; süt verimi; pH; kuzu; yem alımı; Zea mays; asetik asit; butirik asit; mineraller; propiyonik asit; kuru ot; rumen; kuru madde; lif; rumen fermentasyonu; rumen sıvısı; amonyak