ÖSTENİTİK MANGANLI ÇELİĞİN SICAK TALAŞLI İŞLEMESİNDE KALEM ÖMRÜNÜN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖZLER, LATİF (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi İÇERİSİNE ÖZEL DİRENÇLER YERLEŞTİRİLMİŞ BORULARDA AKIŞIN VE ISI TRANSFERİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ Hakan Fehmi ÖZTOP Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 99 Bu çalışmada, içerisine özel dirençler yerleştirilmiş dairesel bir boruda ısı transferi ve akışkan akışı sayısal olarak incelenmiştir. Bunun için boyutsuz süreklilik, momentum ve enerji denklemleri SIMPLEM algoritma kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Hesaplamalar farklı çaplardaki düz borular ve genişleyen daralan borular için yapılmıştır. Dış boru cidarı iç boru uzunluğu kadar olan bölgede sabit cidar sıcaklığında, diğer bölgeler ise yalıtımlıdır. Çalışmada, hesaplamalar Reynolds sayısının 100, 500 ve 1000, Prandtl sayısının 0.1, 0.7, 7 ve 10 değerleri için yapılmıştır.Hesaplamalar sonucunda, sabit pompalama gücü ve sabit özellikli akışkan için içerisine direnç yerleştirilmiş borudaki ısı transferinin düz boruya göre artışı incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Isı transferi arttırma, boru yerleştirme, genişleyen- daralan akış

SUMMARY Master Thesis A Numerical Investigation of Heat Transfer and Fluid Flow For A Pipe with an Inner Fitting Insertion Hakan Fehmi OXTOP University of Fırat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Mechanical Engineering 1998, Page: 99 In this study, heat transfer and fluid flow in a heated circular tube with an inner tube inserted has been investigated numerically. For this, dimensionless continuity, momentum and energy equations has been solved numerically by using SIMPLEM algorithm. The calculations are performed for various diameter straight pipes and contraction-enlargement pipe. The outer pipe wall maintained at constant high temperature along the length of inner pipe inserted while the other regions were insulated. In study, calculations were predicted for Reynolds number 100,|500 and 1000 andPrandtl number 0.1, 0.7, 7 and 10. The results show that, the heat transfer rate of the heated pipe increases when an inner pipe inserted. At the constant pumping power and constant properties fluid the augmentation of heat transfer in inner pipe inserted pipe according to straight pipe have been investigated. Key words : Heat transfer enhancement, pipe insertion, contraction- enlargement flow
Theoretical and experimental investigation of the tool life used in hot machining of austenitic manganese steel
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering