KIRSAL KESİM İLE ŞEHİR MERKEZİNDE YAŞAYAN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK DURUMLARININ İNCELENEMESİ - BULUT, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, lise düzeyindeki kırsalda ve şehirde yaşan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi ve düzenli spor yapmayanlar arasında yaşadıkları çevreye göre fiziksel uygunluk seviyelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. ''Yaşanılan çevrenin fiziksel uygunluk üzerine etkisinin olup olmadığı'' sorusuna yanıt aramak hedeflenmiştir. Çalışmada, Bingöl İlinde 4 lisede toplamda 403 öğrenciye düzenli spor yapıp yapmadıklarıyla ilgili bilgi formu doldurtulup; günlük aktivite düzeylerini belirlemek için FAÖ (Fiziksel Aktivite Ölçeğ); katılımcı bilgi formu neticesinde ikamet ettiği yerde en az 5 yıl ikamet edip de sedanter olan toplamda 64 katılımcıya ETB (Eurofit Test Bataryası) uygulanmıştır. FAÖ değişkenleri ve ETB test verileri, yapılan normallik analiz sonucunda parametrik özellikler taşıyanlara Independent-Samples T Testi; nonparametrik olanlara ise Mann-Whitney U veya Kruskal- Wallis Testleri kullanılmıştır. FAÖ, MET (Metabolik Eşdeğer) skorları yaşa, okula ulaşım şekli, yaşanılan yere, baba-anne eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermezken; cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermektedir. ETB testlerinde cinsiyete göre anlamlı farklılaşma görülmüşken; yaşanılan yere göre Bükülü Kol Asılma ve Otur Eriş Testlerinde kırsalda yaşayan öğrenciler daha iyi elde ederken diğer testlerde ve VKİ (Vücut Kitle İndeksi) oranları Sonuç olarak araştırmada kırsalda yaşayan öğrencilerin, şehir merkezinde yaşayan öğrencilere göre üst ekstremite kasları dayanıklılığı ve esneklik gibi fiziksel uygunluk unsurları bakımından daha iyi durumda oldukları; Fiziksel aktivite düzeyi olarak aynı oldukları gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Fiziksel Uygunluk, Ortaöğretim, Spor, Öğrenciler

In this study, it was aimed to determine the physical activity levels of high school students in rural and urban areas and to compare the physical fitness levels of those according to their environment who did not do sport regularly. It is aimed to seek an answer to the question of '' Is there any impaction of the environment on physical fitness or not ''. In this study, 403 of students are filled a form about whether they do sport regularly or not and IPAQ (International Physical Activity Questionnaire) to determine their physical activity level in Province of Bingöl at 4 high schools. A total of 64 participants who have been residing for at least 5 years at the place of residence and not doing sporting regularly as a result of the participant's information form applied the ETB (Eurofit Test Battery). IPAQ variables and ETB test datas as a result of normality analysis for parametric properties Independent-Samples T Test; Nonparametric Mann-Whitney U or Kruskal- Wallis H Tests were used. While IPAQ, MET (Metabolic Equality) scores haven't shown a significant difference according to age, type of transportation to school, place of living, father-mother education; There is a significant difference according to gender. There were significant differences in ETB tests according to gender; While the students living in rural areas were better at Twisted Arm Hanging and Sit and Reach Tests, according to living areas no significant differences were found in other tests and BMI (Body Mass İndex). As a result, students who live in rural are in better conditions in terms of upper extremity muscles's endurance and flexibilty than who lives in urban studens; was observed they were alike as physical activity level. Key Words: Physical Activity, Physical Fitness, Secondary Education, Sports, Students
Examination of physical aktivity and physical fitness conditions of secondary studens living in countryside and city center
Keywords: Spor