KUR’AN’DA “ÂLEMÎN” SÖZCÜĞÜNÜN TOPLUMDILBILIM AÇISINDAN ÇÖZÜMLEMESI - Yar, Erkan (Şarkiyat Araştırmaları Derneği [EN], 2016)
Bu makale, Kur'an'daki “âlemin” sözcüğünü temel alarak, ilahi hitabın dilinin ontolojik olmadığını, ilahi hitabın dilinin sosyolojik bir çerçevede olduğunu ileri sürmektedir. Kur’an’da âlemîn sözcüğünün anlamını inceleyen bazı araştırmalar mevcuttur. Bu araştırmalarda, “Âlemlerin Rabb’i” ifadesindeki âlemler sözcüğü ve Allah’ın âlemlerin Rabb’i oluşu konu edinilmektedir. Bir sözcüğün Kur’an’daki ve ilk muhataplardaki anlamlarının belirlenmesi bağlamında, bu sözcüğün kullanım alanları sistematik olarak sunulmuştur. Âlem sözcüğünün salt Kur’an’daki anlamlarını çözümlemeyi amaçladığımızdan, felsefe, kelam ve tasavvuf literatürüne yer verilmemiştir. Makalenin sonucunda, ilahi hitabın dilinin ontolojik olmadığı, ilahi hitabın dilinin sosyolojik olduğu görülmekte ve felsefi düşüncenin Kur’an tefsirlerine etkisi ortaya konulmaktadır.